23.3.2024

Hernetuholaisten torjuntaan varautuminen

 ...ilman torjunta-aineita


Kotipuutarhoissa kasvatetaan nykyään niin paljon hernettä, että myös ammattiviljelijöillä on kuulemma enemmän hernekääriäistä kuin aiemmin. Itselläni ei ole kääriäinen ollut ongelmana, vaan hernekärsäkäs, joka syö lehdet loville. Nyt olen päättänyt laittaa ns. kaikki peliin herneiden ja kaalien suhteen ja hankin jo valmiiksi kaksi isoa verkkoa. 

Ajattelin, että kun kylvän ja istutan taimet, laitan ensin verkon ja sitten harson päälle tasaamaan lämpöä. Harson saa otettua pois ilman, että joutuu avaamaan ovea kaalituholaisille tai näille hernevintiöille, kummallekaan. Maa on puhdasta näistä tuholaisista, koska pinnalla on paksu kerros syksyllä kasvihuoneesta kaivettua multaa, joka on muodostunut hevoskasta viime kasvukaudella.
Etsin netin syövereistä kuitenkin ohjeita valmiiksi, jos verkko ei olekaan täydellinen este. Esimerkiksi feromoni-ansoilla voi houkutella kääriäistä, joskin ainakin Biotuksella feromonikapseli-varasto on jo loppu. Samoin on loppu valmispakkaus, jossa on meille kotitarveviljelijöille kaikki kivasti valmiina yhdessä paketissa. Toivottavasti tulee lisää keväällä. Kääriäinen on se, jonka toukan löytää ikävästi palon sisältä. Ohjeissa sanotaan, että "Hernekääriäisen tuhoja voi ehkäistä ennalta. Jos herneen kasvupaikka valitaan niin, ettei edellisvuonna hernettä viljelty 2 kilometriä lähempänä, jäävät hernekääriäistuhot yleensä pieniksi.", mutta eihän tämä onnistu mitenkään kaupunkitaajamassa. Ihan varmasti on 2 kilometrin säteellä vaikka kuinka monta kotipuutarhaa herneineen. Jos vaikka ensi talvena saisi keitettyä hernekeittoa omista herneistä.Tykkään tällaisesta paksusta hernekeitosta runsaalla sinapilla. Taitaa olla ennemminkin hernemuhennosta jo tämä sotku. Herkullista epämääräisestä ulkonäöstä huolimatta.


Herneen kasvinsuojelusta löytyy erillinen ohjelehtinen, jossa on samoja ohjeita, kuin edellä linkitetyllä sivustolla. Viljelykierrosta on myös apua tautien torjunnassa. Herneripsiäisestä en ole kuullut aiemmin, mutta olen kyllä nähnyt sen vioittamia palkoja, "muuttaa palot ruskeiksi, epämuotoisiksi ja pinnaltaan korkintapaisiksi." Samoin muistuu kyllä mieleeni herneenlaikun aiheuttamia vioituksia eli "paloissa näkyvät pyöreät sisään vajonneet laikut ovat herneen ja pavun laikkutaudin aiheuttamia".

Ulkona paistaa aurinko ja lumet sulavat vauhdilla. Kevätkylvöpolte on jo kova, siis tällä puutarhurilla. Siihen ei ole oikein löytynyt vielä mitään torjuntakeinoa. Ihan vielä ei taida olla oikea aika laittaa herneitä esikasvatukseen. Voi kun sormia polttelee kovasti....

4 kommenttia:

 1. Todella haastava ohje, ettei 2 km etäisyydellä olisi kasvatettu herneitä. Muut konsti ovat siis tarpeen. Toivottavasti verkko auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asuinalueemme ei ole edes kahta kilometriä leveä ja monen monta kotipuutarhaa. En oikein usko, että 2 kilometriä toteutuu kuin jossain ihan maalla. Mökeilläkin on naapurit lähempänä yleensä. Toivon todella, että verkot auttavat, sillä odotan niin kovasti omia herneitä.

   Poista
 2. Minä en kasvata nyt ainakaan tänä vuonna omia herneitä ja näistä tuholaisista en osaa mitään sanoa . Kaaleilla pidän harsot päällä syksyyn asti . Ei ole ollut toukkia .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä minulla on nyt "pakkomielle" omiin herneisiin. Eilen illalla söin kaupan pakasteherneitä ja kyllä vaan niin tuli ikävä omia herneitä taas. Ostoherneet eivät olleet lainkaan niin makeita. Tykkään siis syödä herneitä voisulan kanssa herkuksi. Nam.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla