3.3.2024

#Suuntana omavaraisuus 3 2024

Puutarhailijat ovat elämäniloinen yhteisö





Tämänkertainen kirjoitusaihe sarjassa on aika haastava, sillä mikään yhteisö ei ole yhtenäinen, eivätkä kaikki ihmiset samanlaisia. Johonkin tiettyyn harrastukseen ajautuu kuitenkin usein jollain tavalla samanhenkisiä ihmisiä. Tästä seuraa helposti eräänlainen kupla, ihmiset tukevat toinen toisensa ajattelumaailmaa, ja herkästi katsantokannat kaventuvat.

Kevät on haastavaa aikaa. Olen lukenut, että itsemurhien määrä kasvaa keväällä, sillä masentuneille ihmisille kevään uusi elämä on liian raskasta. Olen myös lukenut, miten Ruotsissa eräässä sairaalassa käytetään puutarhatöitä mielenterveystyössä, koska on havaittu puutarhanhoidon parantavan hyvinvointia.


Näitä kahta asiaa kun mietin yhdessä, niin puutarhanhoito on varmaankin oikeasti (eikä vain minun mielestäni ☺) tosi hyvä juttu, sillä uuden kasvu on positiivinen asia, jota tuottaa omilla tekemisillään ja jota odottaa oman työn tuloksena. Ehkä kevät on helpompi vastaanottaa, kun on itse hallitsemassa kasvun määrää ja muotoa, edes jonkin verran.

Puutarhailijat voivat kyllä aiheuttaa toinen toisilleen tahtomattaan myös ahdistusta. Hienot, suunnitellut ja hyvin hoidetut kiiltokuvapuutarhat ovat monille ahdistavaa katseltavaa. Ei jaksa, ei osaa, ei pysty. Riittämättömyyden tunne voi olla todella suuri, vaikka niin ei tarvitsisi olla.


Oma puutarhani ei ole siisti, suunniteltu eikä kaunis. Puutarhanhoito on harrastus, joka sattuu samalla tuottamaan myös ruokaa perheelle ja yhteistä mukavaa tekemistä, eli niin sanotusti monta kärpästä yhdellä iskulla. En luo puutarhaa muita varten, enkä muiden ehdoilla.

Puutarhailijoilla voi olla myös voimakkaita mielipiteitä asioista, miten asioita kuuluu tehdä. Myönnän, että näin on myös omalla kohdallani. Voimakkaimmat kannanottoni liittyvät luonnon monimuotoisuuden arvostamiseen, ylläpitämiseen, torjunta-aineettomaan puutarhanhoitoon, kierrätykseen ja kulutuksen vähentämiseen. Nämä kaikki ovat sellaisia, jotka eivät ole minua itseäni varten, vaan meitä kaikkia, jotta maapallon kantokykyä ei ylitetä.

Kuten otsikossa sanon, puutarhailijat ovat elämäniloinen yhteisö. Tämä on mielestäni yhteenkuuluvuutta luova tunne. Meistä jokainen, tai ainakin hyvin moni, odottaa aina kylvöjä, istutuksia, taimettumista, koulimista, satoa ja taas uuden kauden suunnittelua. Puutarhassa katsotaan aina eteenpäin, tulevaisuuteen. Uskotaan parempaan ja toivotaan, että sadetta tulee juuri sopivasti oikeaan aikaan, aurinko paistaa, mutta ei porota liiaksi. Uskon, että puutarhailijoilla on tosi paljon hyviä säitä. Jokainen ilma on hyväksi aina jollekin.

Puutarhaharrastukseni myötä olen tutustunut moniin uusiin ihmisiin, joistakin on tullut todella läheisiä ystäviä. Iloitsen heistä. Yhteiset näkemykset, intohimot ja ajatukset, ovat mukavaa ajanvietettä ja keskusteltavaa löytyy ihan aina.

Naapuristo on oppinut tuntemaan minut puutavaran "kierrätyskeskuksena", sillä haketan kaikkien risut. Lähinaapurit auttavat kompostointimassan keräämisessä yhteiskompostoinnilla. Portille ilmestyy pääsisäisen jälkeen narsissien sipuleita, sillä monet tietävät, että laitan ne sitten pihan ulkopuolella olevalle nurmikolle jatkokasvatukseen kaikkien iloksi. Alueen Face-ryhmässä saan jaettua ylimääräistä satoa, esimerkiksi kesäkurpitsasta ja kasvihuonekurkusta. Mukavaa yhteisöllisyyttä.

Puutarhailu on mukava harrastus


#Suuntanaomavaraisuus -sarjassa usea bloggaaja kirjoittaa samasta aiheesta ja kirjoitukset julkaistaan kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 9:00. Kirjoituksen lopussa on aina linkit muiden kirjoituksiin kasvuvyöhykkeittäin jaoteltuna.

Kirjoitussarjaa luotsaavat Satu www.tsajut.fi ja Heikki www.korkeala.fi. Kiitos heille työstä.

Kasvuvyöhyke 1

Kakskulma https://kakskulma.com/omavaraistelun-onnea

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/maaliskuu2024

Tilliläntilan Anna https://www.tillintilananna.fi/suuntana-omavaraisuus-onnea-vuodenajoista-ja-ihmisista-ymparillani/

Kasvuvyöhyke 2

Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu-2024.html

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/03/maaliskuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/03/jo-vihertaa.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/03/puutarhanhoito-mukavampaa-yhdessa.html

Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-2024-maaliskuu.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-3/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/maasta-ja-maalaisista

Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18221

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2024/03/suuntana-omavaraisuus-2024-osa-3.html

Sininen tupa https://sininentupa.blogspot.com/2024/03/elama-on-ihanaa-ainakin-valilla.html

Ihan vaan Tiia https://ihanvaantiia.blogspot.com/2024/03/omavarainen-elama-ja-ihmiset-ovat-ihania.html

Kasvuvyöhyke 4

Sweet food O’Mine https://www.sweetfoodomine.com/puutarha/omavarainen-elamantapa-ilonhetket-ja-nautinnot/

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape https://farmescape.fi/runsauden-ilot-ihmeellinen-elama-ja-ihmiset/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/03/03/maaliskuu-2024


18 kommenttia:

  1. Teillä on tosiaan mukavan yhteisöllistä tuo toiminta!
    Minullakin on tuntuma, että puutarhaihmiset ovat tosi mukavia. Siitä huolimatta, että kuten sanot, kaikki ovat erilaisia, eihän harrastus voi tuottaa homogeenistä massaa. Ehkä kuitenkin puutarha vaikuttaa jotenkin: sitä tulee ehkä kärsivälliseksi ja hyväksyväksi harrastuksen kanssa, jossa niin moniin asioihin ei voi itse vaikuttaa. Ilman muuta siinä tulee samalla pohdittua luonnon tilaa, kun on niin paljon tekemisissä esimerkiksi maaperän tai sään kanssa. Onneksi on monenlaisia puutarhoja ja puutarhureita! Kaikilta voi oppia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo toisilta oppiminen on todella ihanaa myös. En huomannut kirjoittaa siitä. Olen käynyt tutustumassa tuttujen puutarhoihin ja jokainen on omanlaisensa, mikä tarkoittaa, että saa ihania ideoita ja vinkkejä, miten onnistu asioissa. Itsellä on voinut olla joku ongelma kauan, on vain ihmetellyt, miksi ei jokin onnistu, ja sitten yhtäkkiä siihen on nenän edessä ratkaisu.

      Poista
  2. Marika Tudeer, Pilkkeitä Pilpalasta3.3.2024 klo 9.59

    Mukavaa lukea, että sinullekin tärkeitä ovat monimuotoisuus, myrkkyjen välttäminen, kierrätys ja kulutuksen minimointi. Niin minullekin. Puutarhanhoito ei aina tarkoita pelkästään myönteisiä asioita luonnon ja maailman kannalta. Onneksi sentään varmaan valtaosa viljelijöistä ajattelee asioita kokonaisuutena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juha Helenius, agroekologian professori Helsingin Yliopistossa opiskeluaikoinani, kertoi luennolla, että Varsinais-Suomessa perunapellot ovat vuosien monotonisen viljelyn takia niin huonossa kunnossa, että mikään lannoitus ei enää auta. Peruna köyhdyttää maaperän orgaanista ainesta, koska maahan ei jää ns. mitään. Perunaviljelijät ovat sen takia joutuneet palaamaan perusasioiden äärelle, ottamaan mallia luomuviljelijöistä, jotka huolehtivat maan kasvukunnosta. Helenius sanoi, että "mitä enemmän opin ymmärtämään maaperän toimintaa, sitä enemmän olen vakuuttunut siitä, että kaikki lähtee maasta". Torjunta-aineet ja väkilannoitteet haittaavat maaperäeliöiden toimintaa ja sitä kautta kaikkea kasvua ja luontoa.

      Poista
  3. Me kasvatamme kaiken syötävän luomuna . Muilta puutarhureilta saa paljon hyödyllistä tietoa . Mutta myös muilta blogeista mitkä eivät ole puutarhan kanssa tekemisissä olen saanut paljon tietoa ja ajatusten vaihtoa vaikkapa kierrätyksestä kodin tavaroissa ja se säästää maapalloa mutta myös rahaa . Me haketamme myös oksia ja siten se menee myös kiertoon . Nyt tulee tällä viikolla eräs hakemaan meidän vaatteita ja hän lahjoittaa ne taas eteenpäin . Lakanoita on mennyt todella paljon rikki ne käytän puutarhassa .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kannattaa vilkasta myös muita blogeja. Itse olen nyt kahlannut säilöntäblogeja, kun haluan oppia parempia ja uusia tapoja säilöä satoa. Minulla on koko ajan ns. Kontti-kassi valmiina, sellainen kaupan kestokassi. Siihen laitetaan aina, kun tulee eteen Konttiin-lahjoitettavaa, esimerkiksi lasten pieneksi tulleet vaatteet, tai jos itse ei halua pitää enää jotain vaatetta. Olen myös tyhjentänyt kirjahyllyä, jotta itselle hyödyttömäksi tulleet kirjat saisivat uudet lukijat.

      Poista
  4. Olen jostain lukenut, että maan mikrobit vaikuttaa ihmiseen – uskon siihen vakaasti. Pelkkä maadottuminen saattaa auttaa henkiseen hyvinvointiin. Mutta kyllähän sitä kaipaa kasvunihmettä ja satoa, eikä pelkkää maan möyrimistä. Mulla on myös tapana roudata haudaltakin narsissien sipulit omaan pihaan, samoin orvokit, kun alkavat ränsistyä, kun ei pääse usein nyppimään. Saatan kyllä ottaa sieltä puutarhajätteen joukosta muidenkin sipulit, kun en oikein osaa hyväksyä, että niiden elinkaari niin lyhyeksi olisi tarkoitettu. Myrkkyjä ei käytetä meilläkään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo muistelemasi tutkimus oli juuri Luomuliiton kevätpäivillä, josta on Youtubessa kaikille avoin video. Jos käsillä multaan koskeminen vaikuttaa suoliston mikrobistoon ja vahvisti puolustuskykyä. Kaivan linkin ja laitan vaikka blogiini. Ihan hurjan mielenkiintoinen tutkimus ja esitys. Olen täsmälleen samaa mieltä, että ihan käsittämätöntä haaskausta laittaa narsissit roskikseen pääsiäisen jälkeen.

      Poista
  5. Olen puhunut entisen vangin kanssa hänen kokemuksistaan puutarhatöistä vankilassa ja hän piti niitä todella kuntouttavina ja sellaisina jotka auttoivat pitämään pään kasassa ja toivat onnistumisen tunteita. Puutarhalla on monta elvyttävää puolta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista. Puutarhailu on kyllä todella monipuolinen terapeutti. Kunpa ihmiset ymmärtäisivät, että ei tarvitse tehdä isoa ja hienoa puutarhaa, jotta saa näitä hyviä kokemuksia. Yksikin kasvi ikkunalaudalla on jo askel eteenpäin.

      Poista
  6. En katselee puutarhaohjelmia, joissa piha on kukkamerta, johon on kärrätty tonnikaupalla multaa kun ensin on raivattu kaikki kasvillisuus pois. Sama lehtijuttujen kanssa. Minun pihani suunnittelijoina toimivat myyrät, rusakot ja kauriit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös jäänyt nuo tuollaiset puutarhaohjelmat väliin. Puutarhakauden uusin kausi on todellinen pettymys. Historialliseen pihaan tehtiin aivan sopimattomia rakennelmia ostotarvikkeista. Kukkameri on hyvä, jos on luonnonkasveja pölyttäjille. Lehdet silppuan leikkurilla maahan. Mitään ei haravoida pois.

      Poista
  7. Jokainen hoitaa puutarhaa tavallaan. Joskus sitä silti toivoisi ihmisille vähän rentoutta tähänkin hommaan. Meilläkään ei ole viimeisen päälle säntillinen, rikaton tai edes kaunis puutarha. Se oli saanut olla useamman vuoden lähes oman onnensa nojassa, joten yritän nyt vähän kerrassaan saada siitä itselle mieleisen, sellaisen rehevän, mutta rennon jossa ei liikaa pingoteta eikä nurmikkoa trimmata kynsisaksilla. Siellä saavat kasvaa sulassa sovussa koristekasvit ja syötävät kasvit. Meillä on myöskin myrkytön puutarha jossa suositaan monimuotoisuutta ja perinteisiä puutarhakasveja, sekä annetaan luonnonkasvien kasvaa melko vapaasti (paitsi vuohenputki, sitä on kyllä ihan yli oman tarpeen, myös kukkapenkissä). Istutin juuri viime kesänä kukkapenkkiin särmäkuismaa ja toivon että se leviää. Yritän haalia keittiöpuutarhaani siis myös luonnonyrttejä.
    Ja minä olen myös se tyyppi joka istuttaa niitä muiden hylkäämiä kukkasipuleja omaan pihaan. Niitä vaan kertyy tavattoman hitaasti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta puutarhasuunnitelmalta. En ole ennen edes kuullut sanaa särmäkuisma. Piti oikein guuglettaa. Näyttää mielenkiintoiselta, taidan tilata itsellenikin sen siemeniä pölyttäjäkasviksi. Kauniin keltainen. Ajattelin laittaa tänä pääsiäisenä alueemme Fb-ryhmään viestin, että jos joku on heittämässä narsisseja roskiin... tuo mieluummin ne minulle nurmikkoistutusta varten.

      Poista
    2. Särmäkuisma on monipuolinen kasvi yrttilääkinnässä, mäkikuisman pohjoinen sisaruskasvi. Sitä voi käyttää mm. unettomuuteen. Itse teen siitä kipulinimenttiä jolla lievitän lihas- ja nivelsärkyä. Värjäyskasvinakin sitä käytetään. Ja onhan se myös kaunis kasvi.

      Poista
    3. Kiitos. Kuulostaa entistäkin mielenkiintoisemmalta kasvilta. Voisiko siitä tehdä hiostamalla teetä?

      Poista
    4. Periaatteessa voi, mutta palloksi hieroessa kasvin sisältämä hyperisiini värjää sormet sinisiksi. Sisäisesti nautittuna täytyy noudattaa varovaisuutta sillä kasvi on suurina annoksina myrkyllinen. Siinä on paljon vaikuttavia aineita ja toimii antidepressanttina. Lisätietoa löytyy mm. Henriettes herbal sivulta https://www.henriettes-herb.com/blog/yk-20-2017-kuisma.html

      Poista
    5. Kiitos. Lukaisin sivua, näyttää mielenkiintoiselta. Iltateenä ei liene vaaraa yliannostuksesta. Yleensä rikon rakenteen kaulitsemalla pussin sisällä, eli värjääntymisestä ei ole sikäli ongelmaa.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla