12.5.2023

Sadevesiratkaisuja Porin messualueella

 Uudet kokeilut testissä Porissa

Meillä oli Porissa maanantaina Satakunnan puutarhaseuran ja Porin kaupungin yhteinen hulevesikävely. Osallistujia olisi kuvitellut olevan paljon enemmän, mutta ehkä hulevesi-termi ei ole ns. suurelle yleisölle tuttu. Joku saattoi kuvitella, että pitää kahlata saappaat jalassa jossain vesiojassa. Olin jo syksyllä käynyt kuuntelemassa luennon aiheesta, eli sinänsä kävelyllä nähtävät ratkaisut olivat kuvista tuttuja. Porin kaupungilta asiantuntijoina olivat Aleksi Siirtola ja Tapani Söderberg.

65 senttiä vettä jokaiselle neliölle keskimäärin

Sen verran meillä Porissa on keskimäärin vuotuinen sademäärä. No, onneksi se ei tule yhdellä kerralla. Vuoden 2007 tulvassa keskustassa tuli 3 tunnin aikana 120 mm vettä. Ylen uutisen mukaan yhtä tuhoisaa kaupunkitulvaa ei olla muulloin nähty. Nykyrakennussäännöissä on määrätty, että jokaista 100 m2 läpäisemätöntä pintaa kohden pitää olla 1 m3 veden viipymäallasta. Tämä auttaa, että viemäristöön ei tule koko sade heti, vaan pidemmän ajan kuluessa. Osa ehtii myös imeytyä sinä aikana maahan, jolloin lopulta viemäristöön menee paljon vähemmän vettä, eikä kaikki katujen tomut ja liat mene lainkaan jokeen.

Uudet ratkaisut

Perinteinen menetelmähän on tämä viemäri kadussa. Käytännössä se tarkoittaa, että vesi menee suoraan viemäristöön ja siitä edelleen puhdistamattomana Kokemäenjokeen.


Sitä mukaa kun asutus tihenee, olemassa olevan jätevesijärjestelmän kapasiteetti ei enää riitä vastaanottamaan kaikkia vesiä ankarimpien kuurojen aikana. Silloin syntyy tulvia ja viemäreistä alkaa nousta vesi ylöspäin, kun paine tulee liian suureksi. Porissa koettiin erittäin paha sadetulva 12.8.2007. Jotta vastaavaa ei enää tulisi, on ryhdytty suunnittelemaan uusia ratkaisuja ja niitä kokeillaan uusimmalla asuntomessualueellamme. Samalla siis saadaan jokaisen sateen vedet viipymään vähän kauemmin ennen kuin ne menevät jokeen, jolloin joen vesi puhdistuu tai ainakin saastuu vähemmän.

Katuihin tehdään sadevedelle viipymäallas.


Oranssitakkinen Aleksi Siirtola seisoo siinä kohdalla viipymäallasta, josta tien vedet pääsevät kasvusto-osuuteen, jossa kesällä on kosteikkokasveja. Altaan molemmissa päissä on poistoputket ja siihen mennessä kun vesi menee putkesta kasvialueeseen, isot roskat jäävät tähän syvänteeseen.

Kasviosuudessa on kesällä kosteikkokasvit, jotka nyt olivat talven jäljiltä vielä ruskeina. Kasvialueella on myös tulvaviemäri, jos tulee todella paljon vettä. Tämä estää kadun tulvimisen.
Nämä samat oli siis nähty aiemmin kuvina luennolla.Sadevettä voi kotipihassa kerätä myös viipymäaltaaseen, josta ei edes välttämättä erota, että on kyse sadevesien hallintajärjestelmästä. Tällainen painanne, jossa on asianmukaisesti valittu pohjamateriaali: huokoinen, jossa ei ole pienainesta estämässä veden imeytymistä maahan.Tai voi kasvattaa kosteisiin olosuhteisiin sopivia kasveja, kuten esimerkiksi pajuja. Kuvassa kääpiöpunapaju.


Kesällä tulee vielä toinen kävely, kun kasvit ovat vihreinä. Suosittelen seuraamaan Satakunnan puutarhaseuran ilmoittelua, niin pääset mukaan. 
2 kommenttia:

 1. Koimme Porissa hurjan syöksyvirtauksen Sonispheressa 2010. Lapsen kaverin koko huone kaukaisinta nurkkaa myöten kastui kun tuuletusikkuna oli auki. Se oli rankin keli jossa olen ollut avoimella paikalla. Se sai ajattelemaan aivan uudella tavalla myrskyjen tuhovoimaa. Ja sitä miten nopeasti kaikki kävi ja miten valtava tuho ja vesimäärä seurasi

  Satu -Tsajut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollut varmasti pelottava kokemus, koska meillä Suomessa ei ääri-ilmiöt ole ns. jokapäiväisiä asioita. Eilen kävin eräässä yksityispihassa, joka oli aivan huikea, myös sadevesien näkulmasta. Sadevedet kerättiin suureen säiliöön ja koko piha, siis oikeasti ihan koko piha, oli kokonaan kasvillisuuden peitossa. Ei siis nurmikon, vaan kaikenlaisten erikoiskasvien, puiden, pensaiden, ihan kaiken. Käveli kuin jossain sademetsässä ja naapurin pihassa kuusiaidan takana hurjasteli robottileikkuri huolehtimassa, että mikään ei varmasti pääse kukkimaan ja siilit yms. pysyvät poissa. Valtava kontrasti.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla