28.5.2023

Pölyttäjät, missä olette?

 Hedelmäpuiden kukinta suurinta vuosiin

Luumu-, päärynä- ja kirsikkapuu ovat jo lopetelleet kukintaansa, tai aivan loppuvaiheessa. Perheomenapuussa monet lajikkeet tekevät kukinta-ajasta pidemmän. Aiemmin kirjoitin jo, että mustikat kukkivat runsaasti. Tänään ovat keittiön ikkunan edessä olevien lajikkeiden kukat puhjenneet täyteen voimaansa. En saa taltioitua kuvaan runsautta enkä kukkaryppään suuruutta haluamallani tavalla. Kun puuta katsoo, kukat ovat samanlaisina palloina kuin lumipalloheisin kukat. Aiemmin olen samoista oksista ihmetellyt, kun pienen pieni orava, varmastikin viime vuoden poikanen, kävi syömässä kukkia. Ihan totta, sain seurata ikkunan takaa pitkän aikaa kun se naposteli kukkanuppuja. En ymmärrä miksi niitä söi, ehkä siellä oli jotain proteiinipitoista mukana, mitä en vain nähnyt.


Kukkia on runsaasti, mutta pölyttäjiä ei ole. Puutarhassani on paljon kukkivia kasveja, varhaisista krookuksista ja narsisseista alkaen. En käytä mitään torjunta-aineita. En tiedä, mitä voisin enempää asian hyväksi itse tehdä, omassa pihassani. Leikattavaa nurmikkoa ei ole enää kuin yksi pieni polku, joka on välttämätön kulkemiselle.Osaisiko joku neuvoa, miten vaaleaa taivastaustaa vasten saisi kuvan?


Muuten yritän vaikuttaa asenteisiin ja jakaa oikeaa tietoa. Kannustan ihmisiä sietämään voikukkia, ymmärtämään, miksi tontinomistajan hoitovastuulla oleva kaupungin viheraluenurmikko on meidän kohdallamme täynnä voikukkia tällä hetkellä ja lopun vuotta monenlaisia luonnon kukkia. Siellä on myös paljon istutettuja perennoja, jotta kukkia olisi mahdollisimman paljon. Kuten Tanskalaisen maajussin vetämässä tanskalaisessa Haluamme luonnon takaisin-hankkeessa eräässä kyltissä sanotaan: sorry the weeds, we are feeding the bees. Taidan teettää itsellenikin tuon kyltin, olen siihen niin ihastunut.

Tältä meidän nurmikkomme näyttää. Ei ole perinteinen siisti 7 mm leikkuujälki. Minun mielestäni hurjan paljon kauniimpi.


Marjapensaiden ympärys on täynnä ahomansikkaa maanpeittokasvina. Kukinta kestää pitkään pölyttäjien iloksi. Jonkun mielestä en varmaankaan oikein hoida puutarhaani ja olen laiska ja kaikki näyttää epäsiistiltä. Kauneus on katsojan silmissä, sanotaan.

6 kommenttia:

 1. Pölyttäjät eivät lennä, kun on liian kylmä. Meillä pihassa kolme mehiläispesää ja ei yhtään mehiläistä kukissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, vähän lohduttaa, tilanne voi siis parantua, joten odotellaan säiden lämpiämistä, jotta pörriäiset pääset töihin.

   Poista
 2. Ilmeisesti viime kesän säät eivät suosineet pölyttäjiä, joten niitä on senkin vuoksi monin paikoin normaalia vähemmän. Meillä tuntuu olevan kimalaisia melko lailla saman verran kuin yleensäkin mutta mehiläisiä saa etsimällä etsiä. En ole löytänyt kuin pari erakkomehiläiseksi tunnistamaani lajia. Kukkivassa luumupuussa tuntui olevan paljon ampiaisia. En tiedä, onko niistä lainkaan käytännön pölytyshyötyä puille. Kukkakärpäsiäkin löysin ainakin kolmea eri lajia mutta ei niitäkään määrällisesti ollut mitenkään valtavasti. Tällä seudulla satoi viime kesänä aika paljon mutta jo lähialueilla oli kuivempaa. Ehkä jossain sade- ja kuivuusalueen rajamailla oli siis sopivat olot pölyttäjille ja niitä on sen vuoksi meillä edes kohtuullisesti. Nyt vain toivotaan lämpimämpää säätä, jotta ne vähät pörriäiset saisivat mahdollisimman hyvin vatsansa täyteen ja jälkeläisilleen sapuskaa ja paikkaisivat loppukesän hyönteistilannetta.
  Meilläkään ei ole mikään paraatinurmikko mutta ihan vapaasti sen ei anneta silti kasvaa. Apilat, voikukat ja niittyhumalat saavat kukkia jonkun aikaa mutta siinä vaiheessa kun nurmikko näyttää liian rehottavalta, se leikataan. Täällä on myös aika paljon punkkeja, minkä vuoksi vain pari tarkemmin valittua kohtaa pidetään vapaasti kasvavina ketoalueina. Pieniä lapsia ja koira kun on, niin pitää olla edes vähän turvallisempaa leikkialuetta. Kuitenkin selvästi harvemmin leikkaamme nurmikon kuin moni naapureistamme ja kukkapenkeistä löytyy aina myös pölyttäjille sopivia kasveja silloin kun nurmikko on vasta leikattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punkit ovat tärkeä näkökulma. Joillakin alueilla ne ovat jo valtava haitta ja alueet laajenevat, valitettavasti. Ajan leveät kulkupolut juuri tämän takia mökillä, vaikka vielä punkit eivät ole isosti vaivanneet. Lämpötilat tuntuu vaihtelevan hurjasti. Yöt ajoittain hyvin viileitä. Toivotaan, että tilanne tästä paranee. Kesä ei ole kesä ilman pörriäissurinaa.

   Poista
 3. Kyselit kuvaamisesta vaaleaa taustaa vasten. Kuvaatkohan kännykällä vai kameralla? Jollain keinoin etualalle pitäisi saada lisää valoa. Joko säätämällä valotusta vaaleampaan suuntaan. Kännykällä se tapahtuu painamalla näytöstä kohteen kohdalta ja liu'uttamalla sormea ylöspäin, kameralla säätämällä valotusta vaaleammaksi. Tai sitten hyvin pienitehoisella lisäsalamalla, salaman tehoa voi säätää pienemmäksi. Myös valkoinen leivinpaperin tai voipaperin pala salaman edessä auttaa pehmentämään sen valoa. Toivottavasti näistä vinkeistä on apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kun autat. Omenapuun kukat olivat taivasta vasten, Kuvaan järjestelmäkameralla. Ihan ensimmäisellä kameralla sain paljon helpommin otettua näitäkin kuvia. Siinä oli automaattinenkin asetus niin hyvä. Nykyisellä en ole vielä löytänyt keinoa. Yritän taas uudelleen tuota valotusta säätää, ehkä saan edes parempia kuvia.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla