31.5.2023

Tomaatit ja kurkut tihkukastelussa kasvihuoneessa

 Puutarhurin yksi parhaita apureita

Tihkukastelujärjestelmä on aivan välttämätön, mikäli haluaa kasvattaa jotain kasvihuoneessa ja olla vapaa päivittäisestä kastelusta. Luulin vuosia, että tihkukastelujärjestelmät ovat vaikeita, hankalia ja vain ammattilaisia varten. Joitakin vuosia sitten sisareni lopetti kasvihuonekasvatuksen ja kysyi, josko olisin kiinnostunut järjestelmästä. Onneksi päätin yrittää. Sen jälkeen kasvihuone on ollut todella vähätöinen ja huoltovapaa. Taimien liikoja lehtiä ja tomaattien varkaita toki pitää poistaa edelleen, mutta enää ei ole huolena epätasainen kosteus, joka pilaa sadon.

Järjestelmä rakentuu keraamisista, maahan laitettavista säätelijöistä, pienistä putkista, joista tihkuu vesi, sekä vedenkuljetusputkista. Nämä keraamiset säätelijät pitää imeyttää läpimäriksi ja täyttää vedellä. Kiinnitän tummanvihreän korkin aina ämpärissä veden alla, jotta tulee varmasti täyteen. Ohut ruskea letku on se, josta tihku tulee. Ruskealla nupilla tummanvihreässä korkissa säädellään tihkun tiheyttä. Oikeassa reunassa oleva musta osa liitetään vesiputkeen.


Vesiputkea myydään pitkänä tavarana ja siitä pätkitään omaan kasvihuoneeseen sopivat pätkät.Kasvihuoneessani on nyt kaksi kirsikkatomaattia, kaksi runkotomaattia ja kaksi kasvihuonekurkkua. Enempää ei mahdu, vaikka nyt vielä näyttääkin tyhjältä.


Tänä vuonna laitoin jokaiselle taimelle kaksi tihkua.Nurkassa kasvaa vielä lehtisalaattia, joka syödään pian pois.


Taimien välimatka määrittelee, miten pitkiä pätkiä letkusta tarvitaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla