2.5.2023

Lavakaulusviljelmän multaresepti

 Kunnon perustus auttaa koko kasvukauden

Olin kuvaamassa Omasta maasta hankkeen Lavakaulusviljelmä-webinaaria Toejoen Taimialassa, jossa hortonomi Jarmo Lainiala Satakunnan puutarhaseuran edustajana toimi opettajana. Hänellä on 30 vuoden ura taimitarhassa ja näitä oppeja saimme webinaarissa kuulla.

Multaa voi kierrättää

kunhan huolehtii lannoituksesta kasvukauden alussa riittävästi. Kasvin juurien jäänteet eivät haittaa. Ne maatuvat kyllä ja lierot syövät niitä mielellään.


Kompostia ja vähäravinteisempaa multaa kannattaa sekoittaa ensin erillisessä astiassa, josta sitten lapioi lavakaulukseen.


Lannoitus ja mullan parannus on tärkeää. Tässä multaresepti kaksikerroksiseen lavakaulusviljelmään.
Kalkitukseen webinaarissa käytettiin hidasliukoista raekalkkia.


Pohjalle voisi laittaa ensin kaikkea roipetta, kuten risuja, kasvimassaa ja muuta, vielä kompostoitumatonta orgaanista massaa.


Samaan lavakaulukseen voi kylvää ja istuttaa monia eri asioita. Papua, perunaa, tilliä, korianteria ja samettikukkaa. Voi hyödyntää kumppanuuskasviajatteluakin.


Heti kylvöjen ja istutusten jälkeen näytti tältä. Pavut ja perunat ovat nyt vielä mullaan alla, kasvua vasta odotellaan parin viikon päästä, lämpötilasta riippuen.
Webinaarin kuvaukseen pitää varautua, mutta aina ei riitä edes tuplavarustus. Tällä kerralla piti loppuosa kuvata käsivaralta puhelimella. Onneksi nykytekniikka sallii monenlaisia sovelluksia ja pääasia, että webinaari saatiin jatkumaan tietokoneen tietoliikenneongelmasta huolimatta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla