Linturivari ollut jo monta vuotta
Opin koiraystävältä, eli koirien kautta tutuksi tulleelta ystävältä monta vuotta sitten, että varsinkin pikkuvarpuset osaavat pesiä lähekkäin olevissa pöntöissä. Silloin rakensimme ja asensimme talomme seinään linnuille rivitalon, joka on ollut ahkerassa majoituskäytössä joka vuosi.
Tänä vuonna samainen ystävä laittoi alueemme Fb-ryhmään, että onko jollakin tarvetta siilirivitalolle, kun heiltä on siilit kadonneet. Mietimme hetken ja laitoimme viestin, että meille kyllä vielä yksi rivitalo mahtuisi vallan mainiosti. Tänään sitten teimme siirtokuljetuksen. Harvapa on rivitaloa kottikärryillä kuljettanut 😁.
Tiedämme, että lähistöllä on siilejä, sillä naapurimme ruokkii niitä myös kesäisin. Koiramme myös tuoksuttelee leikkimökin alustaa siihen malliin, että taitaa siilejä tepastella. Toivottavasti ajoissa tuotu talvipesä houkuttelee talvehtijoita. Laitamme sinne pesätarvikkeita eli pehmikkeitä ja kuivikkeita. Alue pysyy aina kuivana, eli ei ole mahdollista kevättulvahäiriöt. Hopeakuusi myös suojaa varmaankin vähä kovimmilla pakkasilla.
Rivitalo on jykevää lautaa, eli kestää varmasti vuosia. Katto on hienosti vesitiivis huopakatto ja seinien alareunat on suojattu kosteudelta huopakattomateriaalilla. Sisällä on asianmukaisesti kaksi osastoa, kummassakin asunnossa, eli kaikki pitäisi olla kohdillaan. Nyt vain asukkeja odottelemaan.
Linturivitalo näyttää tältä. Vieressä on melko suuri kirsikkapuu, joka tarjoaa valtavasti hyönteisruokaa aivan pesän läheisyydessä. Samoin vieressä on kateviljellyt kasvimaat ja apupuutarhurin kukkapuutarha, eli hyönteistä löytyy myös maasta. Ehkä olosuhteet ovat olleet hyvät, sillä joka vuosi näissä on yleensä vähintään kolmessa pesässä asukkaat. Pihapiirissämme 30*30*30*30m2 tontillamme on nyt 14 pesää, eri linnuille mitoitettuna. Suuri asuntotarjonta lisää mahdollisuuksia erilaisiin asukkeihin. Tänä vuonna pesii ensimmäistä kertaa kirjosieppo. Aiemmin niitä on ollut vain pihassamme ruokailemassa.
Mistähän löytyisi tietoa, miten lähekkäin linnunpönttöjä voi ripustella? Voiko esim. samaan puunrunkoon eri korkeuksille laittaa kaksi selvästi eri kokoisella suuaukolla varustettua pönttöä vai jääkö toinen silloin tyhjäksi? Pesäpaikoista lienee täällä pulaa, sillä kirjosieppo on vallannut pöntön, jonka pitäisi virallisten ohjeiden mukaan olla sille hieman ahdas. Kuusi- ja sinitiaiselle tarkoitetussa pöntössä sentään on useana kesänä pesinyt kuusitiainen.
VastaaPoistaRiippuu linnusta. Jotkut linnut pesivät ihan lähekkäin ja toiset tarvitsevat reviiriä enemmän. Lähekkäin voi laittaa pönttöjä, koska mitä enemmän on tarjontaa, sitä todennäköisemmin kaikille löytyy joku sopiva koko. Meillä on tuossa linturivitalossa välillä pikkuvarpusia jokaisessa, tänä vuonna on pikkuvarpunen, kirjosieppo ja joku, jota en ole päässyt vielä tunnistamaan. Keittiön ikkunan yläpuolella noin 3 metrin välein olevissa pöntöissä on molemmissa asukit. Laitoin ne uusina tänä vuonna ja heti kelpasi. Toisessa on talitiainen, toista en ole päässyt tunnistamaan vielä. Äitini naapurilla on pilvenpiirtäjä, eli korkeassa puussa laudanmitalta pönttöjä päällekkäin. Olen vastaavia nähnyt joissakin youtube-videoissa ulkomailta.
Poista