9.5.2024

Talven kompostituotos vadelmilla ja sidontaohje

 katteena ja lierojen ruuaksi


Olen monessa fb-ryhmässä kertonut, että keskeneräinen kompostimassa ei saa kuivua, sillä se muuttuu silloin vettä hylkiväksi. Tämä on todella tärkeää muistaa, sillä muuten voi olla seurauksena sadevarjo kasvimaalle. Talven aikana valmistunut kompostimassa on riittävän valmista ja sen voi jo laittaa katteeksi vadelmille. Viime vuonna laitoin penkit uusiksi ja asettelin taimet siististi riviin ja jaettu väljemmin. Laitoin penkkeihin myös ladattua biohiiltä parantamaan kosteudensitomiskykyä ja luovuttamaan ravinteita pitkällä aikavälillä.

Muutama mansikkakarkulainen saa jäädä vadelmien juurelle kasvamaan.


Vadelmat sidon aina V-mallilla, jolloin keskellä jää tilaa uudelle kasvulla ja marjat on helppo poimia ulkoreunoilta. Sitomisessa käytän näppäriä muoviklipsuja, jotka kestävät monta vuotta.

Näitä tulee ostettaessa iso pussillinen, riittää myös ns. kavereille.


Narujen tilalla oli joitain vuosia metallinen lanka, mutta nyt taidan siirtyä takaisin naruun. Metallin paikalleen laittaminen oli hankalaa ja sitä piti kiristää erityisillä kiristysvälipaloilla. Narun kanssa toimiminen on paljon helpompaa.

Tässä syömäpuikon kanssa näytetty klipsun sidontamenetelmä.


Keväällä on helppo napsia klipsut auki, leikata vanha kasvusto pois ja sitoa samalla uudet varret naruihin. Aiemmin, kun laitoin lyhyillä naruilla varret tukinaruihin, oli niiden poisottaminen aivan hirveää. Haketusta ei voinut tehdä, ennen kuin kaikki narut oli pois. Aikaa kului, sormet jäätyi ja kramppasi nysväyksestä. Videolla näkyy miten sen saa paikalleen yhdellä kädellä.


Kerro kommenteissa, mitä keinoja sinä olet todennut hyviksi vadelmien sitomisessa.

2 kommenttia:

 1. Onko siis haitallista, jos levittää (kuten juuri olen tehnyt) katekompostia perennapenkkiin eikä taivaalta tule vettä pitkään aikaan vaan kate pääsee kuivumaan. Kuvittelin tällä katteen levityksellä estäväni kevätkosteuden haihtumista helposti kuivuvilla maillani.
  - Tietämätön

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos komposti on keskeneräistä, se kuivuu herkästi vettä hylkiväksi. Joskus toki itsekin olen joutunut tekemään niin, kun tullut suunnitelmiin muutosta. Maa tulee suojatuksi haihtumiselta ja lierot sekä muut hajottajat pääsevät kyllä alaosaan töihin. Sateen imeytyminen on vain hankalampaa siihen katteeseen silloin. Haihtumisen esto on kyllä toteutunut haluamallasi tavalla ja maaperäeliöt saavat siitä ravinteita. Linnutkin usein löytävät syötävää lähemmäs pintaa nousevista lieroista ja muista.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla