8.5.2024

Lahjoitusnarsisseja

 Portinpielessä naapureilta yllätyksiä

Olen jo monena vuonna laittanut pääsiäisen jälkeen naapureiden narsisseja aidan ulkopuolelle nurmikolle jatkokasvatukseen. Moni ei ole tullut ajatelleeksi, että ruukussa olevat pienet narsissit eivät ole kertakäyttöisiä. Jotkut kertovat, että ovat yrittäneet niitä saada kukkimaan uudelleen, mutta eivät ole onnistuneet. Olen miettinyt kovasti, että missä on mennyt vikaan ja tullut siihen lopputulokseen, että maan pitää olla multavaa ja ravinteikasta, jotta niiden kanssa onnistuu.


Portin pieleen ilmestyneitä lahjoitusnarsisseja.

 

Laitoin asuinalueemme fb-ryhmään jo ennakkoon viestin, että roskiksen tai kompostin sijaan kuihtuneet kukat voi tuoda meille portin pieleen. Nyt ilmeisesti pääsiäisestä on kulunut sopivasti aikaa ja useammalla on narsissit tiensä päässä. Eilen sain ensin lähinaapurilta, roskikseen jo menneet kukat. Hän oli ajatellut, että tarkoitan jotain isoja narsisseja. Onneksi satuin paikalle ja sain 7 ruukullista sipuleita, sekä tilalle istutettujen orvokkien ruukut. Niihin tulee taas apupuutarhurin kanssa myyntiin meneviä perennojen jakotaimia.

Viikonloppuna laitoin jo kaikki talven aikana valmistuneet kompostimullat kasvihuoneeseen ja vadelmapenkkeihin, joten nyt pitää laittaa vähän vähemmän ravinteikasta multaa kasvimaasta. Rekrytoin mieheni kaivamaan, niin säästyy oma selkä vähän pidempään kevään töissä.


Ensimmäinen kesä uudelleen istutettuna.

 


Tässä näkyy kokoero: pienet ovat ensimmäistä kesää ja oikeassa reunassa olevat jo vanhempia narsisseja. Kukkivat selkeästi myöhemmin.


Ensimmäinen vuosi istutuksen jälkeen on yleensä erityisen hauska, sillä narsisseista tulee ihan miniatyyrisiä. Yläpuolella olevasta kuvasta kokoero näkyy tosi selvästi. Sen jälkeen kasvi on jo tavallisen kokoinen. Jaoin juuri viime syksynä äitini pihassa valtavan narsissiryppään, joka on vuosien aikana jakaantuneiden pääsiäiskukkien kasvua ja laitoin muutaman uuden pääsiäisnarsissin.. Sipuleita tuli toista sataa ja nyt ne on väljemmin istutettuna ja niillä on tilaa jakaantua edelleen.


8 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Eilen laitettiin maahan kaikki. Narsisseja oli lopulta yli 300. Meni 7 kottikärryllistä multaa uuteen penkkiin. Laitan multaosaan sitten valkoapilaa ja pellavaa, niin ei jää mullokselle alue myöhemminkään. Laitan jossain välissä kuvia blogiini.

   Poista
 2. Olet sinä istutellut paljon narsisseja! Hyvä idea laittaa ilmoitus faceen ja hyvä, että ihmiset toivat narsissinsa sinulle. Aika moni tosiaan heittää narsissit menemään kukinnan jälkeen, vaikka aivan hyvin ne voisi istuttaa puutarhaan. Mietin, että olisiko tuossa alimman kuvan mini-jättinarsissirivistöissä kuitenkin nuo minit 'Tête-à-tête'-lajiketta ja normikokoiset jotain muuta narsissilajiketta? En muista, että norminarsissit olisivat koskaan minulla jääneet noin pieniksi, vaikka olisivat niistä pääsiäisen jämistä istuteltu ja toisaalta tetet pysyvät vuodesta toiseen minikokoisina, vaikka miten lannoittaisi. En toki sano, ettei se voisi olla mahdollista ja siinä tapauksessa sehän olisi hyvin kiinnostava ilmiö :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki voivat olla eri lajiketta, mutta minulla on usein käynyt tällä samalla tavalla. Kaupasta kun ostaa pääsiäisenä, niin näyttävät aina samoilta, enkä kyllä ole mitenkään hyvä tunnistamaan ylipäätään kasvilajikkeita. Olen ajatellut, että kaikki ovat tete-a-tete, sillä ovat niitä hyvin pienikukkaisia, joita on kaikissa myymälöissä isot määrät.

   Poista
 3. Melkoinen määrä onkin ollut narsisseja istutettavaksi. Itse hyödynnän myös aina pääsiäisnarsissit, sekä joulukukista hyasintit, istuttamalla ne kukinnan jälkeen kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pari kertaa yrittänyt hyasintteja. Yhden kerran sain kukkimaan, mutta en sen jälkeen. Millaisessa maassa ja valoisuudessa sinun narsissisi kasvavat? Mihin aikaan ne kukkivat uudelleen? Otatko talveksi pois ja miten säilytät ne sen jälkeen? Onko sinulla blogissasi tästä jotain ohjetta? Laittaisitko linkin tänne?

   Poista
 4. No tuohan on oikein hyvä idea napata naapureidenkin muutoin roskiin menevät narsissit 🤭 minäkin olen istutellut muutamana vuonna narsissit keväällä maahan ja ne on joka kevät sieltä nousseet. Ja väittäisin, että runsastuneetkin 😄 Samoin varjopenkin helmililja on pääsiäiskukista pari vuotta sitten istutettu ja nyt siellä oli aika paljon vauvasipuleita 🤭 hyasintin laitoin tänä vuonna ekaa kertaa maahan, saa nähdä nouseeko ensi vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narsissit todella runsastuvat. Kasvustot pitää jakaa aika-ajoin, ettei tule liian tiheään. Parantaa kukkimistakin. Äsken sain taas lisää narsisseja. Tulee ihan valtava narsissimeri nurmikollemme.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla