28.5.2024

Neljäs salaattisato tulossa kaupan hevisalaatista

 Hinta tulee jo ihan maltilliseksi


Talvella, kun ostaa ruukkusalaattia, tulee käyttö  kohtalaisen kalliiksi. Yhdestä ruukusta ei kovin kauan riitä leivänpäällistä, saati salaatiksi asti.
Muistatko, että jatkokasvatan nämä ruukut? Toinen sato tulee sisällä ledin alla ja kolmas sato nousi aiemmin kasvihuoneessa, mutta tänä vuonna sain kolmannen sadon autotallissa, kun hankin esikasvatuksia varten kasvivalohyllykön. Siellä salaatitkin saivat hyvät kasvuolosuhteet. Nyt saan siis neljännenkin sadon, nimittäin laitoin salaatit vielä kerran uusiin multiin, parvekelaatikkoon, lähelle ovea. Puoliso nimittäin toivoi, että olisi mahdollisimman lähellä. Parvekelaatikkoon saa myös kivasti vettä säiliöön ja laitoin hyvät varastolannoitteet multaan, niin riittää pelkkä vedellä kastelu. Puoliso lupasi huolehtia veden riittävyydestä.


Naposteluretiisit

Lapsuudesta muistan herkulliset retiisit, maistuvat ja makeat. Pitkään ihmettelin, miksi ne eivät maistu enää lainkaan samoilta. Syy selvisi, kun ensimmäisen kerran kasvatin retiisiä kylmähkössä kasvihuoneessa keväällä. Jo vain tuli lapsuuden muistot mieleen. Toinen vastaavanlainen kokemus tuli, kun laitoin loppusyksystä tyhjentyneeseen kasvimaahan jäljelle jääneitä retiisin siemeniä. Niistä kasvoi valtavan suuria, mutta silti aivan hirmuisen makeita. Näissä molemmissa oli yhtenäistä se, että ilma oli viileä ja kosteutta runsaasti. Retiisin maku tulee polttavaksi, kun se kasvaa lämpimässä. Samalla on usein herkästi kosteudesta pulaa.


Tänä vuonna laitoin retiisit varhain kasvimaalle, mutta kevät oli niin tavattoman kylmää, ettei siemenet alkaneet itää lainkaan. Vihdoin taimia tuli pinnalle ja olen huolehtinut runsaasta kastelusta, sillä sää lämpeni ihan äärimmilleen saman tien. Eilen otin pieniä retiiseitä naposteltavaksi, sieviä pyöreitä. Yllätyin kovasti, että ovat silti vielä makeita, vaikka onkin ollut kuumaa. Kuori piti tosin poistaa, sillä ilmeisesti kuumuus tekee siitä paksumpaa ja vahvempaa. Noista syksyllä ja kasvihuoneessa kasvaneista ei ole tarvinnut edes ottaa kuorta pois, sillä kuori on jäänyt hyvin ohueksi ja miedoksi.
4 kommenttia:

 1. En ole tainnut koskaan laittaa salaattia uusinta kasvuun varmaan ihan järkevää .
  Retiisejä en myöskään ole koskaan kasvattanut että kiitos vinkeistä jos joskus kasvatan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä kuluu salaattia talvella ihan valtavat määrät ja harmittelen sen kustannusta. Siis ihan tällaisesta syystä alkanut kasvattaa niitä uudelleen. Retiisit kuuluvat minulla niihin aina-aurinkoisiin-ja-lämpimiin -kesämuistoihin. Silloinhan ei koskaan satanut ja kaikki onnistui... ainakin muistan niin 😊.

   Poista
 2. Enpäs olekaan sisällä kasvivalon alla salaattia kasvatellut, täytyy muistaa tämä ensi talvena 🤭
  Ruukkusalaattia kasvattelin kasvimaalla ensimmäistä kertaa teininä! Tai ainakin yritin 😂 silloin meillä oli erittäin ahne kaniini tiluksilla ja se kävi viemässä salaattiruukut juurineen päivineen 🙈 kova alku ollut minulla opetella 😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei pääse kaniinit eikä rusakot herkuttelemaan sadolla, koska koiramme kyllä kertoisi niille, millä puolella aitaa niiden kuuluu oikeasti olla. Linnut saavat asustaa tontillamme ihan rauhassa. Kannattaa tosiaan testata.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla