15.5.2024

Oravalle pesäpehmikkeitä

 osmankäämistäMoni on varmaankin lukenut uutisia, miten hiukset, langat ja pitkä koirankarvat voivat olla vaarallisia linnuille. Sittemmin luin, että nämä tapaturmat ovat tosi harvinaisia. Meidän koiran karva on onneksi niin jäykkää, nyppien trimmattava, että sitä ei saa kietoutumaan edes yrittämällä. Monesti käy niin, että kun yhdessä mediassa on tällainen varoitusuutinen, se leviää kulovalkean tavoin ja lopulta tulee olo, että lähes joka pesässä poikaset kuolevat hiuksiin kietoutuneena.

Tykkään talvella osmankäämeistä. Ne ovat jotenkin hienoja koristeita talvisilla ojilla, varsinkin kaupunkialueella, kun oikein muita talventörröttäjiä ei jää pystyy julkisille alueille. Käymme koiran kanssa paljon lenkeillä peltojen reunoilla, joissa on paljon nimenomaan osmankäämiä. Muistelin, että ne räjähtävät valtavaksi pumpuliksi aikanaan. Keräsimme pihaamme nipun näitä patukoita. Ajattelin ensin, että siemenistä olisi linnuille ruuaksi, mutta ei niitä kukaan käynyt syömässä. Nyt keväällä, kun sade ja tuuli on moukaroinut patukoita, ne ovat nyt räjähtäneet ihan pumpuliksi. Istuin aamiaisella, kun huomasin oravan ahertavan. Pesä on ilmeisesti aika lähellä, koska kerätty aines kulkeutui nopsasti pesään ja orava saapui aina uudelle hakumatkalle. Tässä video paketoinnista.2 kommenttia:

 1. Oravan puuhia on hauska seurata!
  Niin totta nuo kohulööpit. Niitä sitten levitetään ilman, että pysähdytään ottamaan asiasta selvää. Oravat tuhoavat linnunpoikasia varmasti satatuhatkertaisesti koirankarvoihin nähden. Enkä tarkoita tällä soimata oravaa, silläkin on paikkansa luonnon kiertokulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet aivan oikeassa, meilläkin on varmasti käynyt poikastuhoa pihamme pöntöissä näiden tupsukorvien takia. Joinain vuosina oli aivan valtavasti oravia ja varsinkin silloin asia oikein huolestutti, sillä monta oravanpesää tarkoittaa valtavaa ruokatarvetta. Nyt viime vuosina vain muutama orava. Luin Luonto-sivuilta, että itse asiassa oravien määrä on vähentynyt hälyttävästi.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla