11.5.2024

Ruukkutomaattien taimetus näyttää onnistuneen

 fb-ryhmästä ostetuilla siemenillä

Kasvatin nuorena minitomaatteja ja 40 vuotta olen niitä muistellut. Nyt tänä keväänä löysin fb-ryhmän, jossa on tomaatinkasvatuksen harrastajia ja todella taitavia konkareita. Siellä tuli esille ruukkutomaatit, jotka näyttävät niiltä minitomaateilta, joita kasvatin nuoren. Ostin siemenet silloisesta Anttilasta ja todellakin pussissa luki minitomaatti. Ei kai siihen aikaan oltu niin kovin tarkkoja, mitä siemenpussin päällä luki. En ymmärtänyt mitään lannoittamisesta, joten satoa ei tullut vallan paljon. Ne muutamat tomaatit, mitä 14 taimesta saatiin, olivat kuitenkin niin hyviä, että todellakin 40 vuotta olen niitä muistellut.


Nämä ovat vielä ihan pikkiriikkisiä. 


Ostin yksityishenkilöltä hänen itse keräämiään siemeniä. Itävyys oli valtavan hyvä. Kasvu oli alussa hirmuisen hidasta, eikä se kiihtynyt, vaikka sain vietyä taimet kasvihuoneeseen luonnonvaloon. Viikonloppuna siirsin ne suurempiin ruukkuihin ja taas kävi samalla tavalla, mikä tuntuu tapahtuva aina, kun kasvin siirtää isompaan ruukkuun. Kasvi levittää lehdet heti laajemmalle, kasvi näyttää kasvavan ihan silmissä.

Maasta se pienikin ponnistaa.

Toki vielä voi mennä paljonkin asioita vikana, mutta tällä hetkellä on odotusarvo tosi hyvä, että taimista tulee jotain kunnollista. Varsinaiset, normaalikokoiset tomaattilajikkeet, ostan valmiina luomupuutarhasta. 

Tein tarkasti merkinnät eri lajikkeista kylväessäni, mutta suurempiin ruukkuihin siirtäessäni tein virheen ja taimet menivät sekaisin. Nyt pitää vain odottaa satoa ja tehdä tunnistus myyjän kuvien perusteella. Hän oli tehnyt hyvät kuvat eri lajikkeista.

2 kommenttia:

  1. Onnea tomaatin taimille, toivottavasti näidenkin sato on yhtä maukas kuin muistojesi tomaateilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin hitaasti kasvavat, sellaista en muistanut. No, onhan tässä vielä aikaa, joten ehtii varmasti vielä satoakin tulla. Ja koska ne jäävät pieniksi, niin saa syksyllä jatkettua satokautta vaikka sisällä sitten vielä.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla