4.6.2023

Olen ihan pähkinöinä ja vähän aprikoosinakin

 ostin Joel Ruusuvuorelta taimet Euran tapahtumassa

Olin juuri edellisenä päivänä todennut, että nyt saavat tyrnit häädön puutarhastani ja tilalle ostan persikan. Persikan ostin 20 vuotta sitten, kun muutimme Poriin. Puussa oli joku tauti, johon sain vastauksen, että maaperälevintäinen, myyntipuutarhasta peräisin. En muista taudin nimeä, mutta useampi puu kuoli samasta ostoerästä. No sen koommin en persikkaa enää havitellut ja tilalle tuli päärynäpuu. Se onkin ollut erittäin tykätty ja tyrnien hävitys helpottaa sitäkin. Latvukset joutuvat nyt kilpailemaan ja tyrni on melkoinen päälle kävijä. 


Eilen siis näin Joelin ja hän myi, mitäs muuta kuin varsinkin pähkinöitä. En arvannut hankkia mitään vaikeaa tai haastavaa, vaan ostin sen ihan tavallisen pähkinän eli hasselpähkinän, oikeasti kaksi, jotta tulee myös satoa.

Puhelimme Joelin kanssa ja kerroin ostavani myös persikan kohta, niin hänpä valisti, että persikka on paljon tautiherkempi kuin aprikoosi. Arvaat varmaan, että vaihtui persikka ihan lennosta aprikoosiksi, tai siis kahdeksi, kun oli juuri sopivasti Joelilla myynnissä.


Oli kyllä tosi harmillista, että ilmeisesti monikaan ei ollut huomannut, että Eurassa oli eilen pähkinämies Joel Ruusuvuori ihan henkilökohtaisesti paikalla. Oletin, että väkeä olisi tullut paljon enemmän, sillä hänen luentonsahan ovat aivan valtavan suosittuja tällä hetkellä. Siinä oli hyvä tilaisuus kysellä Pähkinämieheltä itseltään ohjeita ja vinkkejä. Mukaan lähti tietenkin myös hänen Pähkinöitä omasta puutarhasta -kirjansa.


Olin kyllä jo aiemminkin pähkinää miettinyt, että olisi kiva juttu, mutta en ollut edes oikeasti vielä aikonut hankkia. Tuli siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla: tyrnien korvaaja ja pähkinä pihaamme. Meillä on pähkinöiden kulutus tosi suurta, joten jos joskus saadaan edes hasselpähkinät omasta pihasta, jää niiltä osin torjunta-aineet ynnä muut kemikaalit tulematta ruokaamme. Aika kiva juttu!

Nyt sitten huomasin, että itse asiassa ostin jo aiemmassa, Kulttuuritalo Toivon tapahtumassa, taimimyyjältä yhden pähkinän, japanin siipipähkinä. Se on ihan vain koristepyy, eli syötäviä pähkinöitä se ei tuota. Toivottavasti kuitenkin siemensyöjälinnut ja oravat saavat siitä jossain vaiheessa lisäapetta pihassamme.


 



2 kommenttia:

  1. Kaikkea uutta (vanhaa) mielenkiintoista on alkanut olla tarjolla, kun ilmasto lämpenee. Omat pähkinät kuulostaa todella houkuttelevalta, jos vaan pihaan mahtuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun olin pieni, ei tammi levinnyt itse terhoillaan, mutta nyt tammitaimia on runsaasti. Niin paljon on ilmasto muuttunut omana elinaikanikin jo. Tuntuu hurjalta.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla