9.6.2023

Ei pysty kävelemään ohi

 vai pystyykö?



Meillä on töissä kerran kuukaudessa koko henkilökunnalle tietty Teams. Viime perjantaina oli viimeksi. Palaverin jälkeen kahvipöydässä juteltiin eräästä esiintyjästä ja havaitsimme taas kerran, että eri ihmiset kiinnittävät todella erilaisiin asioihin huomiota ja jälkikäteen muistetaan asia eri tavalla. No siitä sitten jatkui keskustelu ja kerroin, että työmatkallani on eräs hyvin sotkuinen kadunpätkä, jossa Bubin kävijät roskaavat ja sotkevat.

Perjantaina katu oli täysin roskaton. Ihmettelin itsekseni, että mitä ihmettä on tapahtunut. Onnekseni huomasin kadunpätkästä huolehtivan kiinteistönhuoltoyrityksen auton ja työntekijän sen vieressä harjoineen. Kerroin hänelle, että arvelin siivouksesta huolehtivan nyt eri henkilön. Hän sitten totesi, että joo, xx on lomalla. Keskustelu työkahvipöydässä jatkui ja toinen työkaveri totesi, ettei hän mitään roskia maassa näe. Näinhän se on, toinen näkee ja toinen ei näe. Näkijöistäkin toinen voi kävellä ohi, toinen ei voi. Minä kuulun niihin, jotka näkevät ja eivät voi kävellä ohi. Joissakin tilanteissa on pakko, en voi olla koko ajan poimimassa kaupungin kaduilta roskia, mutta koiralenkillä voin ja niin teen.



Mökillä tämä luonteenpiirre merkitsee, että aina on tehtävä kierros ja poimittavat kaikki lupiinit ja rohtoraunioyrtit, sekä mahdolliset jättipalsamit. Työ tuottaa tulosta, ja nyt rohtoraunioyrttiä on enää vain vähän. Lupiinia nousee vielä maan siemenpankista ja totta kai juurista, sillä kivimaasta niitä ei saa millään pois. Yhtäkään ei kuitenkaan koskaan pääse kukkaan asti, joten kauaksi ne eivät pääse leviämään. Nyt tuli enää tällainen pieni multasäkki reilun puolilleen. Muistan vielä ajan, kun sain 8 mustaa isoa jätesäkkiä aivan täyteen. Mädätän vieraslajit ensin auringonpaahteessa ja vasta siten laitan kompostiin, joka on osittain lämpöeristetty, mutta ei talvikäyttöinen. En koe sitä ihan yhtä turvalliseksi näin vakavassa asiassa, kuin miten toimivat kotonani olevat lämpökompostorit. Niihin voin laittaa kitketyt suoraan ja tiedän, etteivät leviä eteenpäin.



2 kommenttia:

  1. Kyllä varmasti lupiinienkin juuristot ajan mittaa näivettyvät, kun maanpäällisen osan aina kitkee pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä toivon kovasti. Pitää olla vain riittävän sitkeä kitkennässä ja pitkäpinnainen.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla