18.4.2024

Paljonko voi mennä yhdessä asiassa pieleen?

 No ihan kaikki näemmä

Ennen koronaa kävimme briteissä kirjakaupassa ja selasin mielenkiintoista kirjaa No-Waste Kitchen Gardening. En jostain syystä kuitenkaan ostanut sitä. Nyt löysin kirjastosta saman kirjan suomennettuna nimellä Naattijan opas. Kirjassa neuvotaan, miten monesta tavanomaisesta biojätteeseen laitettavasti naatista voikin oikeasti kasvattaa lisää ruokaa.


Muistatko, kun bataatin kasvatukseni meni aivan pieleen. Tein sille, netistä löytämäni ohjeen mukaisesti, kylmäkäsittelyn. No, trooppisena kasvina se ei tosiaankaan mitään kylmäkäsittelyjä tarvitse, vaan sehän paheni. Nyt luettuani kirjaa, huomaan, että en tuntenut bataattia todellakaan riittävästi.Yksi tärkeä asia on ymmärtää perunan ja bataatin ero. Vaikka molemmat kasvavat maan alla rönsyinä, ne eivät ole samanlaisia. Perunoissa on monta itusilmua aina yhdessä perunassa ja jokaisesta itusilmusta voi kasvattaa uuden kasvin. Perunan voi siis paloitella. Bataatti ei toimi näin, sillä siinä on ns. yläpää ja alapää. Alapäähän tulee juuret ja yläpäästä varret. Tätä en todellakaan tiennyt aiemmin. Minä laitoin sen kyljelleen silloin multaan. Nyt on uusi bataatti vedessä juurtumassa. Kirjassa kyllä varoitettiin, että tavallisissa bataateissa voi olla käytetty itämisenestoa  ja että olisi pitänyt huomata siksi ostaa luomubataatti. Odotellaan tätä nyt hetki ja uusi yritys sitten luomulla, jos tämäkään ei onnistu.Kirjassa opetetaan, että bataattia voi alkaa kasvattaa avokadosta tutulla tavalla. Laitetaan veteen osittain, 5-8 senttiä jätetään veden pinnalle. Kun bataatti alkaa kasvattaa juuria ja yläosaan pieniä  ituja, voi näitä ituvarsia napsia ja laittaa juurtumaan pistokkaina. Kun pistokkaisiin on kasvanut juuret, ne voi istuttaa multaan. Kasvatus on siis kolmivaiheinen. Oma haasteensa on tunnistaa, kumpi on yläpää ja kumpi alapää. Suipompi on kuulemma yleensä juuriosaa, eli nyt on tämä littanampi pää ylhäällä. "Ans kattoo kui käy!", kuten porilaisittain asia ilmaistaan.4 kommenttia:

 1. Oh hoh, olen kyllä tiedostanut perunan ja bataatin hyvinkin erilaisiksi, mutta en nyt aivan olisi osannut itsekään sitä oikeaoppisesti kasvattaa 😅 positiivistahan tuossa on, että yhdestä saa tosissaan useamman pistokkaan ja näin ollen useamman taimen ja mukulan 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mietin, että jos onnistuu, niin tulee "monta kärpästä yhdellä iskulla". Nyt tosin bataatin pinnassa näkyy jotain homeläiskien näköistä. Ehkä menee tämä kerta vielä pieleen. Laitoin hiilet nyt veteen, että pysyisi kirkkaana ja vähensin vähän vettä, ettei ole niin kovasti upoksissa.

   Poista
 2. Avokadon siemeneen laitoin 3 hammastikkua kylkiin, niin pysyi lasista reunoista irti. Voisikohan auttaa bataattiakin.🤔. Avokadoni kasvoi kyllä... Ohueksi ja pitkäksi, ei ollut kyllä sieväkään, joten siirtyi "muille maille".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tikkuneuvo mainittiin kirjassa myös. Ei tästä taida tulla kovinkaan onnistunutta kasvia.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla