22.4.2024

Valkosipulit pinnalla

 Aika isot erot itusipuleissa ja kynsistä laitetuissa

Itusipulit  ovat niitä valkosipulin kukkasta muodostuvia pikkuruisia sipuleita, joista voi lisätä valkosipuleita. Ensimmäisenä vuonna niistä kasvaa vain yksikyntinen sipuli ja toisena vuonna se jakautuu kynsiin. Meillä tuli itusipuleita niin valtavasti, että emme jaksaneet laittaa niitä väljästi multaan, ei meillä olisi kyllä kasvimaan pinta-alakaan oikeasti riittänyt. Laitoimme kaikki siis ihan hajakylvönä tosi tiheään. Hienosti ne kasvoivat, tosin rikkaruohoja ei niiden väleistä pystynyt lainkaan nyppimään. Eipä tuntunut haittaavan, vaikka vasta syksyllä revin ylimääräiset maasta pois. Nyt tänä keväänä samaiset sipulit ovat jo aloittaneet ajat sitten kasvunsa. 


Itusipulien "miljoonapenkki".


Syksyllä siirsimme joitakin itusipuleita väljempään kasvuun kasvimaalle kynsistä kasvatettujen viereen. Nyt keväällä on hauska seurata, miten näiden molempien kasvu etenee.

Itusipulien siirrännäinen. Oikeasti paljon hennompia kuin yläkuvassa olevassa miljoonapenkissä.


Tällä hetkellä itusipulisiirränteet ovat huomattavasti heikommin kasvussa, kuin alkuperäisessä tiheässä kasvupaikassa olevat. Kynsistä lisätyt ovat jo jonkin verran tulleet mullan pintaan. Kasvu näyttää vankalta. Perustin kasvualustan huolella kompostista ja laitoin vielä lisälannoitusta, sillä valkosipuli tarvitsee runsasravinteisen maan.


Kynsistä lisätyt kasvavat vahvoina.

Maahan tulee kate, kunhan kaikki ovat nousseet pintaan, etten vahingossa peitä uutta kasvua liikaa.


6 kommenttia:

 1. Kylläpä siellä kasvaa valkosipulit hyvin! Minun ongelmani on se, etten muista lannoittaa, niinpä kasvattelen samaa valkosipulia vuodesta toiseen, joka aina kuihtuu juhannuksen jälkeen. Kun en muista myöskään kastella :-D Sadonkorjuuseen mennessä en enää muista koko kasvia, olisiko siinä mitään satoakaan korjattavaksi, kun maan päällä ei pitkään aikaan ole ollut mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tarkistaa kohta. Oma kokemukseni on, että vanhoja valkosipulinjäämiä löytyy vaikka mistä. Sipuli voi löytyä todella syvältä. Kun kasvatin valkosipulia ensimmäistä kertaa kauan sitten, luulin, että ei tullut mitään. Kun sitten seuraavana keväänä käänsi penkkiä, löytyi sieltä sievässä rivissä kasvatetut valkosipulit.

   Poista
 2. Me kasvatimme nyt pitkästä aikaa talvivalkosipulia ja jotain oli pinnallakin jo havaittavissa mutta nyt on paksun lumen alla jälleen . Täällä tuli viime yönä jälleen lisää lunta .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin harson syyskylvetylle alueelle, vaikka valkosipulit kyllä kestävät lunta. Ajattelin, että harso vähän tasoittaa lämpötilavaihteluita maanpinnassa. Kevät näyttää siirtyneen ties mihin, kun lunta tulee aina vaan lisää ja lisää. Onneksi pakkasta ei ole kuin yksi aste.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Tällaisia pieniä kokeiluja on kiva tehdä, kun koko sato ei ole vaarassa eikä kokeilujen varassa.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla