siitakepötkylästä vai kahvinpuruista
Monta vuotta sitten sain opiskelukaverin siskolta osterivinokasieniympin pahviin kasvatettuna. Yritin saada osterivinokasta kasvamaan kahvipuruissa. En onnistunut. Seuraavaksi sain joululahjaksi valmispaketin, jossa oli sienirihmastot ja kasvatusastiat. En onnistunut. Seuraavaksi tilasin Helsienestä kahta eri rihmastoa, jotka laitoin ulos pelletteihin. Satoa tuli jonkin verran, mutta kesä oli tavattoman kuiva, enkä kastellut riittävästi kasvualustaa. Talven jälkeen nousi vielä muutama sieni. Vaikka kuinka kaivoin kuva-arkistojani, en löytänyt pihalta kuvaamiani sieniä. Voi harmituksen harmitus. Toinen rihmasto oli tavallinen osterivinokas ja toinen sitruunavinokas.
Osterivinokas (kuva otettu Wikipediasta). |
Sitruunavinokas (kuva otettu Wikipediasta) |
Nyt yritän taas uudelleen. Tilasin Polar Shiitake Oy:ltä kolme siitakesienikasvatusalustaa. Mukana tuli ohjeet, miten alustat aktivoidaan ja sienet saadaan kasvamaan. Ohjeissa neuvotaan suihkuttamaan suihkepullolla ja laittamaan kylmään yöksi. Näin tein, mutta mitään ei tapahtunut seuraavana päivänä. Ohjeessa sanottiin, että jos sieniä ei ala kasvaa vuorokaudessa, kylmäkäsittely uusitaan. Jouduin tekemään kylmäkäsittelyn kolmesti, ennen kuin mitään alkoi tapahtua. Kuvaa ei saanut tarkaksi, kun pitää olla muovihupussa, minulla on elmukelmu kosteussuojana.
Haluaisin ostaa Helsienestä sellaisen ison rihmastokasvatusalustan, mutta he eivät postita niitä. Nyt onneksi huomasin, että Karjaalta pystyy hakemaan niitä todella joustavasti, joten tämäkin ongelma saadaan ratkaistua.
Siitakkeiden kasvua on ollut hauska seurata. Jotenkin niistä tulee aluksi mieleen Muumien Hattivatit. Tässä kuvasarja kehityksestä. Kuvat edelleen huonoja muovin takia. Kasvun kyllä silti pystyy näkemään.
Pari päivää ennen sadonkorjuuta. |
Sato korjattu ja laitettu kuivumaan. |
Kiinnostavaa! Kiva, että tällä kertaa onnistui.
VastaaPoistaLaitoimme sadon kuivumaan ilman, että huomasimme punnita satoa. Otimme kokonaispainon kuivaustasoineen ja kuivauksen jälkeen punnitsen tason, niin näen, miten paljon oli satoa. Laitan siitä vielä tännekin tietoa. Ohjeen mukaan pitäisi tulla 250 grammaa per kasvatusalusta, eli yhteensä 750 grammaa näistä kolmesta.
PoistaNo olipas 😀 . Kiinnostavaa mutta tähän en ryhdy kun meillä on erilaisia metsäsieniä niin paljon. On pakastettuna ja kuivattuna suppilovahveroa , kanttarelleja , mustatorvisieniä , ja myös suolattuna. Jotenkin tuntuu enemmän vaivannäköiseltä kuin metsään meno kerämään .Onko näissä sienissä jotain erilaisia aineosia mitä minä luettelin ? Uteliaisuutta minulla kyllä näihin löytyy ❤️😀 .
VastaaPoistaKyllä mieluummin noita metsäsieniä tietenkin söisin. Aiemmin meillä oli suppilovahveroita ja tatteja, mutta nykyään ei. Eräs tuttuni harrasti sienestystä tai harrastaa kyllä vieläkin, mutta enää ei tuo ovelle ämpärikaupalla sieniä. Heillä ei perheessä syödä lainkaan sieniä, mutta saattoi kerätä vuodessa satoja litroja suppilovahveroita, ihan vain huvikseen. Välillä tuli myös tatteja, valmiiksi perattuina. Kyllä tämä on lähinnä hauska kokeilu. Ostin kaupasta kuivattuja siitakesieniä. Ne olivat paljon tummempia väriltään. Nyt en ole vielä maistanut itse kasvatettuja, jotka ovat vaaleita. Hauska nähdä, onko niissä makueroja.
Poista😃 ❤️
VastaaPoista😊 kiitos.
Poista