9.4.2024

Pääsin mukaan kansalaispooliin

 PlastLIFE-hankkeeseen


Mikromuovit ja isommatkin muoviroskat ovat olleet monessa uutisessa viimeaikoina. Mikromuovien on havaittu mahdollisesti lisäävän sydäninfarktiriskiä ja kertyvän ruokaketjussa. Isoja muoviroskia ajautui rantaan Suomessa etelärannikolla hurjat määrät jäiden lähdettyä. Näitä tällaisia uutisia löytyy jatkuvasti. Itse poimin koiralenkeillä roskia asuinalueeltamme. Taannoin kertyi 202 kpl tupakantumppia/nuuska-/nikotiinipussia, laskematon määrä muuta roskaa purukumeista tällaiseen isoon jätesäkkiin, johon oli jo kerätty lytättyjä tölkkejä ja muuta roskaa. Otan lenkille kumihanskat ja pussit mukaan ihan tätä tarkoitusta varten. Laskepa, montako kertaa tuli tehtyä kyykkytreeni, kun pelkkiä tumppeja tuli 202 kpl. 

Facessa tuli vastaan mahdollisuus ilmoittautua kansalaispooliin,  noin 20 miljoonan euron PlastLIFE-hankkeessa, jossa etsitään muoville kierrätysratkaisuja. Maaperä- ja ympäristötieteen opinnoissa luonnon monimuotoisuus, maaperän ja vesistön mikrobit, sekä haitallisten aineiden kertyminen ravintoketjussa, ovat olleet niin vahvasti esillä, että tämä hanke kolahti oikein toden teolla. Laitoin hakemuksen sisään ja tulin valituksi. Tarkkaa osanottajamäärää ei viestissä sanottu, mutta mainittiin "reilu sata". Hanke kestää 7 vuotta ja poolilaiset saavat pari kertaa vuodessa kysymyksiä ja tehtäviä. Keväällä 2024 järjestetään joku ryhmäkeskustelu, johon ilmoittauduin myös mukaan, jos tule valituksi. 

Hassua, miten iso piristysruiske oli saada ilmoitus pooliin valituksi tulemisesta. Eihän yhdellä ihmisellä ole vaikutusmahdollisuuksia, mutta ajattelenkin niin, että pääsen mukaan ajan hermoilla olevaan hankkeeseen, opin varmasti paljon uutta asiaa.


Syke.fi -sivuilta löytyy hankkeesta koontitietoa ja hankkeen omilta sivuilta yksityiskohtaiset tiedot.Poolista tuli jo ensimmäinen kysely, jossa kartoitettiin ajatuksia yleisellä tasolla muovin ja muovipussien käytöstä ja miten niiden käyttömääriin voisi omasta mielestä vaikuttaa. On valtavan innostavaa, kun kysymykset oli tehty todella monipuolisiksi Omiakin ajatuksia tulee ravisteltua ja pohdittua muovia monelta eri näkökulmalta.


8 kommenttia:

 1. Ihan huippua! Onnittelut valinnasta! Huippua ei kyllä ole tuo roskan määrä, vaikka siinä saakin loistavaa kyykkytreeniä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen kyllä tosiaan innostunut. Muovi on niin valtavan suuri haaste luonnolle ja kaikelle terveydelle. Uskon, että vielä ei tiedetä kuin pieni promillen murto-osa mikromuovin vaikutuksesta maailmassa.

   Poista
 2. Komppaan Sailaa eli hienoa ja vielä tärkeääkin! Roskan määrä on kyllä monin paikoin ihan käsittämätöntä. Onneksi saat kyykkytreenit siinä sivussa, eihän liikunta mene hukkaan oheistoimintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eräällä koiralenkillä jalat oli niin poikki kyykkäämisestä, että lopussa oli pakko "valikoida", mitkä noukkii. En jaksanut enää nimittäin laskeutua ojanreunoja, kun ne ovat välillä tosi jyrkkiä ja pitää oikeasti ponnistaa, jotta pääsee ylös.

   Poista
 3. Hienoa että sinut on valittu näin mekin pääsemme osalliseksi kun välillä kerrot täällä kuulumiset .Erittäin tärkeä asia meille kaikille .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, jos aihe herättää kiinnostusta. Tosi mielelläni jaan hankkeen kokemuksiani teille.

   Poista
 4. Onnea valinnasta! Keväällä sulavan lumen seasta löytyvä roskan määrä on joillain paikoilla ihan häkellyttävän suurta. Tältä asuinalueelta kuljetettiin kahdesti talven aikana lumia pois ja siinä meni varmasti paljon muuta törkyäkin. Silti pientareilla on harvakseltaan roskia. Kuinka paljon niitä mahtaakaan olla lumenkaatopaikoilla? Raportoihan välillä tutkimuksen edistymisestä tai ajatuksista, joita on herännyt matkan varrella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Samaa olen miettinyt, että mereen menee hurjasti epämääräistä, myös luonnolle haitallista, roskaa, sillä ainakin ennen lumet kipattiin monessa rannikkokaupungissa mereen. Kerron mielelläni kuulumisia teille.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla