3.7.2024

Pisti kyllä miettimään kuin luin

 Katkerat Puutarhat- kirjaa. Joko olet kuullut siitä?



Tuontivihannes vai oma tuotanto


Paljonko kulutan talvella tuontivihanneksia tai ylipäätään ruoka-aineita, joiden raaka-aineisiin on käytetty tuontivihanneksia? Tomaatteja kasvatan tosi paljon tänä vuonna, mutta ei niistä silti riitä vieläkään kattamaan kaikkea kulutustamme. Onneksi talvella ostamme tuoretomaatteja vain paikalliselta tuottajalta. Kurkut ovat myös suomalaisia ja salaatit. Hedelmiä ei Suomessa tuoteta ja niitä meillä kuluu tosi paljon. 



Katkerat puutarhat ja riistetyt työntekijät


Katkerat puutarhat-yrittäjiä tuemme todennäköisesti eniten ketsupin käytöllämme. Sitä kuluu myös paljon. En pystyisi kasvattamaan pienellä taajamatontillamme niin paljon tomaatteja, että kaikki ketsuppi saataisiin omista. Toki voisi pohtia, että ostaisi paikallisia paljon silloin, kun hinta on halpaa ja opettelisi tekemään omaa ketsuppia. Ehkä painekattilan avulla säilyvyydenkin saisi hallintaan. Olisiko sinulla tähän jokin resepti valmiina? Toki nyt tulee seuraavaksi jo ratkaistavaksi, että siirtyisikö reilun kaupan ketsuppituotteisiin. Kauppojen omien laatustandardien valvonta ei kuitenkaan ole täysin kunnossa, sekin tulee kirjassa esille ja on ollut monesti muuallakin esillä, esimerkiksi Helsingin Sanomissa.




Pavut, maissit ja herneet


Pavuista ja maisseista olemme ensi talvena omavaraisia. Banaanit ovat hankala juttu. Syömme niitäkin paljon ja niiden viljelyyn liittyy myös paljon työntekijöiden kaltoinkohtelua. Ostamme kuitenkin joko luomu- tai reilun kaupan banaaneja, joten ehkä niiden suhteen ei tarvitse olla ihan hirveän huolissaan.


Viinirypäleet


Omien viinirypäleiden jälkeen olemme ostaneet todella paljon vähemmän rypäleitä kuin ennen. Emme enää pidä niiden yltiömakeasta mausta. Jalostus on muuttanut nuo suurtuotannossa käytettävät lajikkeet ihan toisiksi, viinirypäleen makua ei ole niissä enää yhtään.








2 kommenttia:

  1. Mietityttäviä asioita. Minäkin syön paljon hedelmiä ihan jo suolisto-ongelmia välttääkseni (s-sairauden kanssa opeteltu ruokavalio), ja omena ei sovi ollenkaan vatsalleni, niinpä sitä on pakostakin tuontuhedelmien varassa. Tai en ainakaan näe vaihtoehtoa.
    Uusimmassa Kodin Pellervossa on muuten kiva pieni juttu papujen kasvattamisesta ja niiden käytöstä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, etsinkin käsiini tuon Kodin Pellervon. Papu on nyt tämän kasvukauden tunnussanani. Tänään viimeksi laitettu esikasvatettuja härkäpapuja maahan ja loput meni ruukkuihin, kun maata ei ollut enää vapaana. Tänään oli Luomuliiton facessa tutkimus, miten paljon maatalousmaasta löytyy kasvinsuojeluainejäämiä. Jopa 10 vuotta luomussa olleista pelloista löytyy vielä jäämiä glyfosaatista. Aika surullista.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla