28.7.2024

Satoiloa

 Mustikkaa, vadelmaa, papua, kyssäkaalia jne.

Kyssäkaali

Ostin vai enkö ostanut?

Nyt en oikein edes muista oikeasti, että olin ostanut kyssäkaalin taimen. En ainakaan sitä ole siemenestä idättänyt. 

Kaikki kaalit kasvoivat kaaliverkon ja harson suojassa, mutta silti molemmissa tunneleissa on kaalikoivaurioita. Jossain ollut kolo, josta ovat päässeet. Kun nostin verkon ylös, sieltä pölähti monta siivekästä ilmaan.

Sain kuitenkin satoakin kerättyä taas. Meillä ei ole satanut pitkään aikaan. Pidin sääntönä, että verkko nostetaan vain sateella, mutta nyt oli pakko luopua säännöstä, sillä näin kaalikoita ja toisaalta myös ylikasvaneita parsakaaleja. Aion kyllä syödä, vaikka on vähän kukkiakin. Tuskin ovat vaarallisia.


Papuja tulossa

Kiertelin aamulla puutarhassa ja tutkailin papuja. Kyllä, papua on tulossa. Ja kyllä, ostan umpiointisäilöntään tarkoitetun painekattilan. Olen päättänyt ostaa elektronisen, niin ei tarvitse varata hellaa aina pitkäksi aikaa. Keraamisella tasolla liian iso kattilan pohja aiheuttaa myös vikatilanteen, jos metallireuna pääsee kuumenemaan. Elektronisella voi säilöä ja tehdä muuta ruokaa samaan aikaan.

Soijapapu, palko on karvainen ja siksi näyttää epätarkalta.


Muista pavuista en tunnista enää lajikkeita. Olen laittanut ainakin leikko-, keitto- ja vaha-, härkä-, ruusu-, pensaspapua.




Harsotunnelissa parsakaaleja on napostellut joku, ja mustuttanut osan kukinnoista. Samassa tunnelissa ei ole kelvannut lehtikaalit.


Ruukkutomaateista ensimmäiset itselle kypsyneet. Aiemmin linnut käyneet varkaissa.

Sokerijuurikkaita näyttää tulevan sen verran, että lähiruokapäivään saadaan ruokaa.


Keräkaali ei ole koskaan onnistunut näin hyvin.


Latva-artisokkia tulee paljon. Yhdessä taimessa on 12 nuppua.



6 kommenttia:

  1. Namskis! Hyvältä näyttää satosi. Tulee aina ihanan omavarainen olo, kun saa hakea omasta puutarhasta syötävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma sato maistuu niin paljon paremmalta, kun se ei ole ehtinyt olla varastoissa ja kuljetuksissa pitkiä aikoja ennen syömistä. Minun vain pitäisi vain innostua enemmän ruuanlaitosta. Nyt teen ruokaa, jotta on syötävää, mutta se ei ole ns. mun juttu lainkaan.

      Poista
  2. No vau! On siinä paljon herkkuja 😋 Tuli itsekin juuri käytyä nappaamassa parsakaalia kasvimaalta, olin jo varma että ovat epäonnistuneet, kun osassa ei ole kukintoja ollenkaan. Vaan olipa yllätys kun sieltä löytyi tosi iso kukinto isompi kuin kaupasta olen ostanut 🙊 Hyvä että papusi ovat tehneet palkoja, minulla ne ei onnistunut 🙈 yksi pieni papu taisi tehdä pari palkoa 😂 en tosin säilytykseen asti niitä ole viljellytkään 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on aivan valtavasti pavun taimia. Toivon todella, että onnistuvat ja saan talvella syödä omia papuja lihan sijaan. Olen jo valinnut umpiointikattilan, jonka tilaan.

      Poista
  3. On kyllä monenlaista satoa sinulla tulossa, etenkin tosi monipuolisesti erilaisia papuja 😊 Sokerijuurikas on kuulostaa edelleen jännältä, se kiinnostaa kyllä kovasti. Kasvatustesi innoittamana katselin juuri, että ulkomaisista puutarhasiemenkaupoista mm. Ruotsista, näyttää saavan sen siemeniä pikkupusseissa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepä on hyvä uutinen. En ole tullut edes ajatelleeksi tuota Ruotsista tilaamista. Äsken juuri parturissa luettelin, mitä kaikkea meillä kasvaa ja vähän alkoi itseäkin huvittamaan.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla