1.7.2024

Täyttyikö lämpökompostori puutarhajätteestä?

 Tee "erilliskompostointi" sellaiselle, jossa ei ole itäviä siemeniä

Puutarhajäte ei aina tarvitse kuumaa kompostointia


Meillä on mökillä meneillään uusien kukka- ja kasvimaiden rakentaminen. Maa on kivistä ja savista, johon ei saa kaivettua edes kuoppaa. Puutarhajätettä ei tule kovin paljon, koska nurmikkoa ei leikata keräävällä ja monet kitkentäroippeet  silppuan saman tien nurmikolle leikkurilla. Luitko jo edellisen pintakompostointia nurmikolla postaukseni?

Kompostin tyhjennys on hyvä tilaisuus tarkistaa kunto


Kompostin tyhjennyksen yhteydessä on hyvä aina tarkistaa, että rakenteet on kunnossa, eikä mistään löydy jyrsijöille kulkuaukkoja. Alakuvassa näkyy oman lämpökompostorini sisus: seinämät on metallia ja pohjassa pienireikäinen ruostumatonta terästä oleva levy. Ilma pääsee kulkemaan rei'istä, sillä komposti on kulmistaan laattojen päällä, mutta jyrsijät ei rei'istä pääse. Suotovettä ei tule, sillä käytän kuivikkeita aina sen verran, että massasta ei valu nesteet. Kaiken varalta laitan silti aina pohjalle ensin kuivike-kerroksen, sillä "ei vara venettä kaada". Ja kompostiahan ei kuulu pestä, sillä olemassa olevaa mikrobistoa ei kannatta huuhdella pois. Uusi kompostoitumisprosessi alkaa jouhevasti, kun mikrobit on jo valmiiksi olemassa.Kasvimaahan tarvitaan paljon uutta multaa


Jossain vaiheessa joudun ostamaan mökille ison lavallisen multaa, jotta saan riittävän ison kasvimaan, mutta nyt alkuvaiheessa teen mullan itse. Laitoin ystävältäni saamiani homeisia heiniä vanhoihin multasäkkeihin ja sekaan keskeneräistä kompostia, jotta tulee hyvä mikrobisto mukaan. Massan kastelin hyvin sadevedellä. Seuraavaksi laitan pussit tiukasti kiinni niin, että niihin ei pääse valoa. Pusseissa ainekset muhii hiljalleen mullaksi.

Multasäkit toimivat hyvin muhituksessa ja mädätyksessä


Multasäkkejä ei kannata muuten koskaan heittää pois. Ne on tehty hyvin kestävästä muovista ja niitä voi käyttää uudelleen todella monta vuotta. Äidin kukkapenkkeihin tulee aina keväällä uusi ohut multapinta, jotta on "vanhan ajan siistin näköistä" ja säkit laitetaan visusti talteen. Osa käytetään pakkausmuovien roskiksina ja osa tällaisiin erilaisiin komposti/multa/kitkentäroska -käyttöön.

Jos aineksessa on mukana itäviä siemeniä, ne pitäisi ensin mädättää, jotta multaan ei jää rikkaruohoja ja muita ei toivottuja kasveja.

3 kommenttia:

 1. Tää on hyvä ohje 😊👍 Mulla on ollut käytössä nuo multasäkit myös rikkaruohoilla ja välillä ihan jätesäkit, kun muuta ei ole. Pikkuhiljaa rakentelen virallista puutarhakompostia, mutta säkissä täytyy ne hankalimmat kasvit mädättää edelleen 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tällä samalla tekniikalla saa myös märästä hakkeesta tosi hyvää multaa. Joskus kauan kauan sitten, kun en vielä laittanut hakkeita pensaille, jäi ihan vahingossa kosteaa haketta pussiin ja kun löysin pussin myöhemmin, se oli ihan multaa. Märkä hake alkaa palamaan todella nopeasti.

   Poista
  2. Tuo muistutuksesi, että hankalat kasvit mädätetään on tosi hyvä. Mädätän haitallisten vieraskasvien kukinnot aina ensin ja vasta sitten laitan mökin kompostiin. Se ei kuumene riittävästi ja riittävän kauan tuhotakseen siemenet. Kotona on niin kuumat kompostorit, että voin laittaa sinne kaiken.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla