20.7.2024

Kasvihuone--projekti käynnistyi

 Rekka toi tarvikkeita pihaan 

Kasvihuone saa lecaharkoista sokkelin.


Tilasin uusin kasvihuoneeni keväällä, kun maassa oli vielä lumet. Nettikaupassa oli hurjat alennukset. En olisi niitä itse huomannut, mutta sisareni kertoi, sillä hän tiesi, että olin haaveillut uudesta kasvihuoneesta jo kauan. Tilauksessa oli vähän haasteita, kun ensimmäisessä kuljetuksessa osa paketeista oli vahingoittunut. Kuljettaja oli tehnyt niistä jo ilmoituksen, sillä vahingot olivat syntyneet ennen hänen kuljetusosuuttaan. Nettikaupassa oli oikein ystävällinen asiakaspalveluja kaikki sujui hyvin. Sama kuljettaja, joka oli tuonut paketit, haki sitten paketit pois. Hänelle oli sanottu, että ota kaikki laatikot. Parin viikon päästä jälleen sana kuljettaja saapui uusien pakettien kanssa, tosin nyt niitä  puuttui pari. Hänelle oli toimitettu vain ne, jotka aluksi olivat vahingoittuneet. Soitin saman tein hänelle ja kerroin, että nyt muutaman laatikon haluaisin vielä lisää. Eipä hätää, sillä löytyivät vielä terminaalista ja sainkin ne heti seuraavana päivänä. Soitin kuljettajan esimiehelle, sillä kuljettaja oli todella poikkeuksellisen ihana asiakaspalvelija ja kaikki hoitui valtavan mutkattomasti. Naureskelimme kuljettajan kanssa, että meidän piha on kohta hänen vakikuljetuskohteensa, sen verran monta kertaa ehti vierailla meillä.

Kevät eteni, mutta meillä ei ollut aikaa kasvihuoneen tekemiseen, joten tämän kasvukauden olin vielä vanhan kasvihuoneen varassa. Hyvin se on toiminut, vaikka onkin kovin pieni.

Monenmoista tarviketta tarvittiin.

Uusi rekka saapui torstaina. Olimme alkuviikosta käyneet paikallisessa rautakaupassa tilaamassa sokkeliin tarvittavat tarvikkeet. Sisareltani olin jo oppinut, että tilaamaani kasvihuonetta on hyvä korottaa jonkin verran. Meillä korotus tarkoittaa pohjan alentamista. Olen jo aiemmissa postauksissani kertonut, kuinka piti käsin kaivaa kasvihuoneen pohja. Samalla paikalla oli aiemmin kokokasvipenkki, eli kaivettavaa oli todella paljon, Lopulta syvyyttä tuli 50 senttiä kaivaukselle maanpinnasta alaspäin, ja kun kohopenkki oli noin 25 senttiä maan yläpuolella, kaiken kaikkiaan kaivettiin 70 senttiä. Leveyttä kaivauksella on noin 260 senttiä ja pituutta 360 senttiä. Ylimmät kerrokset, noin 40 senttiä oli tekemääni kompostimultaa ja se sijoitettiin uuteen maissipenkkiin ja tasoitin vähän kasvimaata, kun siinä oli takareuna etureunaa alempana. Kaivauksesta loput 30 senttiä oli tontin pohjamaata, eli tosi savista mineraalimaata. Nyt maat ovat jättisäkeissä, ja ne pitäisi jotenkin saada käytettyä jossain vaiheessa. En näe mitenkään järkeväksi viedä niitä mihinkään kaatopaikalle.


Kerrosten välissä on kuivabetoni ja betoniraudat.

Lecaharkkoja tuli kolme kerrosta, eli 60 senttiä. Korkeuden oli tarkoitus olla 50 senttiä, mutta kun yksi harkko on 20 senttiä, niin tavoite ei ollut mahdollinen meidän työvälineillämme. Opin käyttämään sivuleikkuria. Katkaisin nurkkiin tarvittavat harkot ja tein kulmiin betoniraudoille kääntöurat. Luulin, että koneen käyttö olisi ollut vaikeaa tai raskasta, mutta hauskaahan se oli.


Päivän urakka valmis.


Kolme kerrosta on nyt valmiina ja laitoimme sivuseiniin tuet betonin kuivumisen aluksi. Seuraavana päivänä laitetaan vielä eristeet ja patolevyt. Niistä kuulet toisessa postauksessa.




6 kommenttia:

  1. Vähän oli mutkia näköjään matkassa, mutta onneksi asiat hoituivat hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No pikkuisen. Onneksi asiat yleensä hoituvat, ennemmin tai myöhemmin kuntoon. Nyt jatketaan uurastusta vielä vähän.

      Poista
  2. Hyvältä näyttää perustus. Kasvihuone olisi suuri haaveeni. Istuisin siellä varmaan syksyisin kynttilänvalossa ja nauttisin.
    Ihanaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä on tosissaan hyvä mieli. Kohta kirjoitan jatko-osaa. Sokkeli valmistui ja nyt pitää odotella betonin kuivumista kunnossa ja vasta sitten kasataan kasvihuone päälle. Alan myös kertoa kasvualustan valmisteluista vähitellen.

      Poista
  3. Huh, ihan hikeä pukkaa juttuasi lukiessa. Tuoreessa muistissa on vielä oman kasvihuoneen pystytys pari kesää sitten. Mies kaivoi käsin pohjan ja valoi peruspilarit, salaojitti, täytti ja kasasi kasvihuoneen. Ja kaiken tämän lähes kokonaan yksin. Se jos mikä oli suurin rakkauden osoitus, koska hän kyllä tiesi kuinka suuri haave kasvihuone oli minulle ollut.
    Kiva seurata teidän projektia. Tsemppiä uurastukseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hiki kyllä pukkasi, sillä ilmankosteus oli käsin tunnusteltavissa. Taivaalla oli jatkuvasti tummia pilviä ja jyrisi, mutta ei vain tullut kuin pari pisaraa vettä ja ukkosta ei lainkaan. Meillä tämä on yhteisprojekti. Käsin tosin piti pohja kaivaa. Salaojitusta ei tule, sillä haluan sadeveden jopa tulevan kasvihuoneeseen, jotta auttaa sitten kasvustojen kastelussa.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla