23.7.2024

Mitä biohiili teki lasipurkissani?

 Näitkö kelani?

Biohiili juurrutusvedessä.

Kuvassa on enkelinsiipi juurtumassa. Olen jo pitkään käyttänyt ihan tavallisia takkahiiliä kasvien juurrutusvesissä, koska aiemmin ei ole ollut biohiiltä. Nyt tein pienen testin, että mitä tapahtuu, jos ei laita ihan alussa hiiltä veteen, vaan vasta myöhemmin. Näin siinä kävi. Vesi sameni ja alkoi kasvaa levää. Juuret ovat tumia ja niiden pinnalla on myös jotain ylimääräistä kasvustoa. Kun laitoin hiilen, tällä kertaa biohiilen, en uskonut, että muutos on näin dramaattinen vielä jälkikäteenkin. Vesi kirkastui. Lasin pohjalle sakkautui töhnää, joka on hyvin irtonaista. Jos heilautan vettä, se leijuu, kunnes laskeutuu uudelleen pohjalle. Vesi siis kirkastui myös jälkikäteen hiilen kanssa. Se, mikä ihmetyttää kaikkein eniten, uudet juuret, jotka kasvavat hiilen aikana, tulevat valkoisiksi ja pysyvät valkoisina. Tämä testi vähän meni pilalle, kun varsi oli mennyt poikki ja uudet juuret ovat alkaneet kuolla. Laitoin latvan uudelleen juurtumaan samaan veteen, enkä ota noita vanhoja juuria pois, vaikka siinä ei ole enää mitään kasvia kasvamassa yläosassa. Haluan nähdä, miten kauan hiilen teho riittää.

Sakka näkyy pohjalla ja keskellä vaaleampi juuri, tosi nyt jo kuolemassa, kun latva katkesi.

Annoin puutarhatutulle biohiiltä testattavaksi suihkulähteen veden puhdistamiseen. Mielenkiintoista kuulla myöhemmin heidän kokemuksiaan.

Mistä tämä johtuu?

Biohiilen rakenne on hyvin huokoinen. Olet ehkä kokeillut joskus tavallista takkahiiltä. Sehän on tosi kevyt, vaikka olisikin iso kokkare. Keveys johtuu sen huokoisesta rakenteesta. Biohiili on vielä huokoisempi ja siihen sen erinomaisuus perustuukin. Pienen pienet huokoset muodostavat valtavasti tarttumapintaa, johon sitoutuu ravinteita, eli tässä lasipurkissa levää aiheuttaneita ravinteita. Maassa biohiili tekee saman, mutta onneksi se myös luovuttaa ravinteet kasvien käyttöön. Biohiili on vähän kuin ravinnepankki, johon talletetaan liikaravinteet ja kasvit nostavat pankista tarpeen mukaan sitten ravinteita.

Mitä tarkoittaa biohiilen lataaminen?

Lataamisella tarkoitetaan tahallaan ravinteiden sitomista. Biohiili liotetaan ravinnepitoisessa vedessä ennen kasveille laittamista. Huokosten pinnat pidättävät ravinteet ja huokoset täyttyvät vedellä, eli biohiili on myös vesisäiliö. Jos biohiilen laittaisi maahan kuivana, se ensin kuivaisi ympäristöään ja sitoisi ravinteet. Toki se sitten myöhemmin alkaa niitä luovuttamaan, mutta kukapa nyt haluaisi hetkeksikään kuivata ja ottaa ravinteita pois kasvimaastaan. Siksi se imeytetään ensin vedellä ja ravinteilla.


Biohiiliä latautumassa lannoitevedessä.






8 kommenttia:

  1. Onpas mielenkiintoinen kokeilu biohiilellä!
    Itse käytän biohiiltä ulkona puutarhassa ja myös sisällä huonekasveille kasvupohjaan sekoitettuna. Joskus laitan ladattua biohiiltä myös bokashiämpäriin, varsinkin jos siellä alkaa olla jotain epämääräistä hajua.
    Innolla odotan jatkopäivityksiäsi aiheesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bokashissa biohiilen käyttö on tosi hyvä juttu, kun siinä se latautuukin samalla. Jotkut pitävät hiiltä siinä alaosassa koko ajan, mihin kertyy poisvalutettavat nesteet. Aiemmin en oikein uskonut biohiili-juttuihin, kun kehujat edustivat aina jotakin yritystä. Vakuutuin oikeasti vasta sitten, kun tutustuin Klaus Peurlaan ja näin hänen kylvövertailut hiilellä ja ilman. Luitko Klausin esittelyn blogistani?

      Poista
  2. Itse en lataa biohiiltä bokashiastiassa eli en laita sitä astian pohjalle vaan käytän valmiiksi EM-aktivoitua biohiiltä välillä rouheen tilalla biojätteen päällä. Lataamatonta biohiiltä käytän lähinnä ulkona. Lataan sen yleensä tiukalla kanankakkaliemellä ennen käyttöä. Tämä biohiili kiinnostaa minua kovasti ja kaikki tieto on aina tervetullutta. Kiva, kun nostat tärkeää asiaa esiin!
    Klaus Peurla oli ihan uusi tuttavuus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biohiili-asiaa tulee lisää. Tässä linkki Klaus Peurla -teksiini https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2023/04/biohiileen-tutustuminen-klaus-peurlan.html

      Poista
  3. Erittäin mielenkiintoinen testi. En itse juurikaan juurruttele pistokkaita vedessä, joten ei ole tullut mieleenkään pohtia, kuinka veden saisi pidettyä puhtaana. Leikkokukkakimppukin varmaan hyötyisi, jos maljakkoon tipauttaisi palasen biohiiltä. Kyllähän se maljakkovesikin äkkiä limoittuu, mikä ei varmasti ole hyväksi leikkokukille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta tosiaan. Meillä ei ole yleensä leikkokukkia, kun pelkään niitten mukana tulevia haittaeläimiä meidän viherkasveihin. Kaikki tutut tietävät, että kylään ei tarvitse tuoda kukkia. Jos sinulla on leikkokukkia ja biohiiltä, niin kokeile ja kerro havainnoistasi sitten. Milloin saamme jatkoa Nestorin ja Inkerin puuhiin?

      Poista
    2. Pitää testata joskus. Otan silloin tällöin oman pihan kukkia maljakkoon ja biohiiltäkin löytyy. Luulen, että miniväen puuhien raportointi jää syksyn ja talven iloiksi.

      Poista
    3. Siispä pitää nyt vain odottaa maltillisesti syksyä ja talvea jatko-osan ilmestymiseen.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla