Missä tai miten säilön ruokani ensi talveksi?
Maakellari ison rinteen sisässä. |
Rakastan puutarhanhoitoa, sitä itse tekemistä. Mullan käsittelyä, kompostointia, kylvämistä, katteiden levittämistä, kasvun seuraamista, kaikkea touhua. En vain välitä mitenkään paljon ruuanlaitosta. En ymmärrä reseptejä, enkä ole niin innostunut kaikista uusista kokeiluista. Syön mitä tahansa, kaikki on aina ihan hyvää. Tässä on meillä iso ongelma. Tykkään kasvattaa, mutta sadon käyttäminen on haaste. Tänä vuonna olen edennyt askelissa vähän pidemmälle. Jotta satoa ei tarvitse käyttää juuri silloin, kun se valmistuu, eli kaikkea yhtä aikaa elo-syyskuussa, aion säilöä sadon myöhempää käyttöä varten.
Omavaraistelun alkuaikoina
Olen ollut aiemmin omavarainen perunoissa, porkkanoissa ja sipuleissa, niin kepa- kuin valkosipulissakin. Silloin meillä oli vuokrapalstat eli niin sanotut aaripalstat. Nyt meillä on vain oma kotipiha ja naapurin nurmikko-osuus. Perunoita on vain vähän syöntiperunaksi, mutta sipulia on säilöttäväksi asti ja erityisesti valkosipulia.
Ihan aluksi säilöin sadon meidän varastossa, jossa ei ollut lämmitystä. Se on kuitenkin ihan autotallin päädyssä, eli samanlaisessa tiiliverhoillussa rakennuksessa, kuin missä asummekin, mutta ilman lämmitystä. Perunat pidin paperipusseissa, sellaisissa samanlaisissa, joissa niitä myydäänkin. Ostin niitä ison nipun kerralla. Perunapussit olivat tällaisissa valkoisissa puulaatikoissa, jotka sai kivasti päällekkäin eli lattiapinta-alaa ei mennyt kuin yhden laatikon verran.
Puulaatikko, jossa aiemmin säilöttiin perunat varastossa. |
Maakellariin tehdyt mittatilauslaatikot juureksille. |
Porkkanoita ei pussitettu, vaan ne varastoin kalkitsemattomassa ja lannoittamattomassa turpeessa. Todennäköisesti varaston huoneilma oli liian kuivaa, sillä porkkanoissa varastointihävikki oli tosi iso. Valkosipulit ovat aina olleet ilmavasti korissa. Varastoon laitettiin myöhemmin lämmitys talveksi, eikä juuresten varastointi onnistunut enää. Siirsin varastot autotalliin, rakennuksen toiseen osaan, jota ei lämmitetty. Siellä ei pidetty siistejä puulaatikoita, vaan ihan vain isot reikälaatikot saivat olla kelvollisia. Emme edes pussittaneet perunoita, vaan otimme aina tarvittavan määrän isosta laatikosta. Multaa kertyi talven aikana tosi paljon korin alaosaan, ja multa sitten aiheutti melkoisesti varastotappioita korin alaosassa. Ehkä myös perunoiden valikoiminen oli huonompaa, kun pussitusvaihe jäi tekemättä.
Autotalliratkaisu on ollut käytössä nyt monta vuotta, vaikka se on tosi huono. Ilma ei ole riittävän viileää ja se on liian kuivaa. Tänä vuonna teen toisin, sillä haluan onnistua ilman mittavia varastotappioita, tai ainakin yrittää onnistua paremmin, tekemällä eri tavalla. Autotallissa on myös nykyään jatkuvasti lämmitys päällä, eli senkään vuoksi juuresten varastointi ei enää onnistu.
Maakellari
Meillä on pieni tontti 30m*30m, ja siinä on asuinrakennus + kahden auton autotalli ja varasto ja vielä leikkimökkikin. Laatoitettuna on autotallin edusta 4 auton leveydeltä, talojen väli ja vielä oleskelualuekin. Loppuosa on käytössäni puutarhailuun. Ei siis kovin paljon. Siinä on jo yksi 2m*2,4m kasvihuone ja tulee toinen 2,44m*3,66m. Edelleen siis vähenee vapaa maa. Voit varmastikin nähdä mielessäsi, miten ahdasta on jo. Ei ole siis mitenkään mahdollista tehdä maakellaria, joka kumpuineen vaatii ainakin erään ohjeen mukaan 7 metriä leveyttä. Ei mahdu ei.
Puolisoni lähisukulaisilla sitä vastoin on iso maakellari, joka on ollut heillä aktiivisessa käytössä vuosikymmenet. Nyt on ikää tullut sen verran kaikille, että kellari on jäänyt täysin käyttämättömäksi. Olen saanut luvan kunnostaa sen ja ottaa käyttöömme.
Kävimme tällä viikolla tutkailemassa, mitä kellarille kuuluu. No, kuului aika huonoa, sillä väliovi oli ollut suljettuna ja sen edessä on ollut talvensuojauspeitto. Peitto oli sulkenut ilmanvaihdon ja kellariin on kertynyt aivan hurja kosteus. Pinnoitteet on rapistuneet ja kaikenlaista möhnää on lattialla.
Väliovella ollut pakkassuojapeitto on peittänyt tuuletusluukut ovessa. |
Kosteutta on kertynyt puutteellisen ilmanvaihdon takia ja kaikenlaista kertymää tullut pintoihin. |
Uskon, että saamme sen takaisin käyttökuntoon, sillä on se ennenkin toiminut. Pinnoissa on ollut joku maali, joka on nyt rapistunut tosi huonoksi. Ajattelin, että kalkkimaali olisi parempi, sillä se hengittää, eikä sinänsä rapistu. Kalkkimaali myös estää hyönteisten elämisen ja ylipäätään kasvuston, sillä kalkki on hyvin emäksistä. Kellaria varten on tehty niin sanotusti mittatilaustyönä juureslaatikot, ne ovat nyt meillä putsattava, eli niissä ei ole kosteusongelmaa lainkaan. Kuvassa näkyviä umpiseinäisiä laatikoita on vain muutama.
Umpiointi
Toisena uutena ratkaisuna on umpiointi, jonka aion ottaa käyttöön varsinkin pavuissa. Kuivattujen papujen käyttöönotto on niin hidasta. Pitää olla hyvin ennakoiva ruuanlaittaja, sillä ne pitää muistaa laittaa veteen likoamaan edellisenä päivänä. Minunlaiselle "tuurikokille" se on tosi vaikeaa. Teen ruuat omasta päästä, hetken fiiliksen mukaan. Pakastaminen olisi toinen vaihtoehto. Pavut voi ryöpätä ja pakastaa, jolloin niiden valmistusaika on vain joitain minuutteja pakkasen jälkeen. Pakkaseen ei vain mahdu kaikkea, joten on otettava käyttöön vaihtoehto, joka ei rajoitu koneellisesti jäähdytettyyn varastointitilaan.
Pavut ovat hapottomia, joten niitä ei voi umpioida samalla tavalla kuin voi umpioida hapolliset säilykkeet, esimerkiksi etikkasäilykkeet. Niillä riittää keitetty kuumuus ja puhtaat työvälineet. Esimerkiksi etikkakurkuilla muodostuu tyhjiö purkkiin, kun kurkkujen päälle kaataa kiehautetun etikkaliemen. Papuja en halua etikoida, joten pitää ostaa painekattila, jolla umpiointi on turvallista, eikä ole botulismi-riskiä, kunhan noudattaa ohjeita.
Papu. |
Maustekurkkuja ja kurkkusäilykkeitä
Tilli, timjami ja basilika
Kirsikat
Säilöntäratkaisuista yleisesti
Vuosien aikana olemme oppineet, että sitä mitä halutaan käyttää koko ajan, pitää löytyä melkein käden ulottuvilta. Pitää olla siis aktiiviruuat ja varastoruuat. Varastoruuista haetaan sitten aktiiviruokiin seuraavaksi käytettävät. Emme ole ainakaan itse niin järjestelmällisiä, että meillä olisi joku oikein nätti varastosysteemi, joka kelpaisi vaikka näytille.
Toinen havainto on, että kaikessa pitää olla tosi selkeästi nimi ja vielä vuosiluku, mitä ja milloin on säilötty. Vaikka kuvittelee, että kyllä sen sitten ulkonäöstä tunnistaa, niin ei tunnista. Värit voivat muuttua hyvinkin erilaisiksi.
Kolmas havainto on, että sitä mitä syödään paljon, kannattaa säilöä itse. Harvinaisuuksia ja erikoisuuksia ei kannata, sillä silloin nähty vaiva ja saatu hyöty eivät ole tasapainossa. Ainakin itse haluan, että säilötty ruoka parantaa ruuan laatua ja makua laaja-alaisesti, ei vain jonkun erikoisen kertaluonteisen herkun osalta.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Tämä kirjoitus on osa #Suuntanaomavaraisuus -sarjaa, jossa usea bloggaaja kirjoittaa samasta aiheesta ja kirjoitukset julkaistaan kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 9:00. Alla on linkit muiden kirjoituksiin kasvuvyöhykkeittäin jaoteltuna.
Kirjoitussarjaa luotsaavat Satu www.tsajut.fi ja Heikki www.korkeala.fi. Kiitos heille työstä.
Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/heinakuu2024/
Kasvuvyöhyke 2
Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2024/07/suuntanaomavaraisuus-7-2024.html
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/07/kellari-ekologinen-talvisailytyspaikka.html
Päiväpesän elämää https://paivanpesanelamaa.blogspot.com/2024/07/suuntanaomavaraisuus-heinakuu-2024.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2024/07/kellari.html
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-7/
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=18377
Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/varastointi-ja-kellarointi
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/07/07/heina-24-kellari
Kirjoititkin säilönnästä laajemmin. Mekin pyrimme säilömään purkkeihin. Pakastus on helppoa, mutta kuluttaa sähköä - ja usein muoviakin. Viime vuoden herkullisia kurkkusäilykkeitä meillä on vielä yli parikymmentä purkkia, niitä tehtiin yli sata litraa ja on syöty koko talvi. Yhä maistuvat, vaikka uutta satoa jo pukkaa. Ai niin, oma omavaraisbloggaukseni löytyy osoitteesta pilkkeitäpilpalasta.blogspot.com - Paljon en tällä kertaa kirjoittanut, en ollenkaan niin pitkästi kuin sinä.
VastaaPoistaAi hurja miten paljon teillä on ollut kurkkuja. Meillä ei taitaisi edes mahtua noin paljon mihinkään. Nyt olen päivittänyt linkkilistauksen uusimpaan. Ei ole pituudella väliä, sinulla on aina hyvää asiaa. Olen nyt kai jotenkin innostunut säilönnästä eri tavalla kuin aiemmin, niin siitä sitten tuli höpistyäkin enemmän.
PoistaMinäkin teen naapurisi tavoin maustekurkut kasvihuonekurkuista. En kasvata lainkaan avomaankurkkuja, olen kokeillut ja epäonnistunut aina. Menekki on noin tölkki viikossa, teen kaupan kurkuista lisää jos omat loppuvat. Basilikaa ajattelin kokeilla pakastaa tuoreena, en tidä onko haju sitten koko pakastimessa. Kuivattuna se kannattaa ostaa kaupasta, se on minun mielipiteeni.
VastaaPoistaAvomaankurkut on sinänsä hassuja, että joko ne onnistuvat ja silloin kurkkua tulee aivan hirmuisesti, tai sitten ei yhtään. Meillä ei ole tullut basilikasta hajua pakkaseen. Basilikan kuivaaminen on vähän vaikeaakin, pitää olla niin alhainen lämpötila, etteivät ne mustu. Kuivattua basilikaa meillä ei käytetä lainkaan, siksi säilön pakastettuna mahdollisimman paljon.
PoistaKivasti kirjoitit! Minä olen hieman huono säilömään, vaikka toki sitäkin teen. Kaikista mieluiten syön / valmistan ruoat koko kesän itsekasvatetuista keittiöpuutarhan herkuista. Meillä on iso vanha maakellari, mutta porkkanoiden säilyminen ei tahdo koskaan onnistua kovin hyvin. Perunoita säilytämme siellä aikoinaan paljon (varsinkin kun menekki oli suurta lasten asuessa vielä kotona), perunat pärjäsivät paremmin, mutta piti huonoja aina erotella pois varsinkin kevättalvella.
VastaaPoistaKiitos. Tuo on parasta sadon käyttöä, että syö juuri sitä, mistä on satokausi. Vitamiinit ja maut ovat silloin parhaimmillaan. Tuo on totta, että varastoa pitää plokata aika ajoin. Aina jotain varastotappiota tulee, vaikka olisi millaiset varastot.
PoistaOlet oikeassa, nimet ja vuosiluvut pitää aina merkitä. Ei niitä todellakaan muuten muista. Onko kirsikkahillon resepti salaisuus, vai malttaisitko jakaa sen joskus?
VastaaPoistaEi se ole salaisuus, otettiin ihan kirjastosta lainassa olleesta säilöntäkirjasta. Voi hurja, mikäköhän sen nimi oli. En muista siinä olleen mitään erityistä, ihan tavanomaisesti hillosokerin kanssa tehtiin. Emme ehkä laittaneet ihan sitä määrää sokeria, mitä ohjeessa neuvottiin, koska emme pidä hurjan makeista hilloista.
PoistaMinä kun olen makian perään muutoinkin, laitan kurkkuihinkin aina maksimimäärän sokeria. Sen verran laiskaksi niiden säilömisen kanssa tullut, että en purkita, teen ämpäreihin ja ämpäristä sitten haetaan pienempään astiaan jääkaappiin sopiva satsi kerrallaan.
VastaaPoistaJännä, miten erilaisista säilykkeistä kukin tykkää. Siksi onkin mielestäni vähän hassua, että lehdissä on isosti Paras resepti... jne. ei ole olemassa mitään yhtä parasta. Samaa muistelin nuoruudesta, meillä oli samalla tavalla kurkut isoissa lasipurkeissa ja niistä sitten haettiin syötäväksi pienenempään purkkiin käytettäväksi.
Poista