4.7.2024

Voiko puutarhuri olla tämän onnellisempi?

 Satokauden tässä vaiheessa?

Kaikki kuvat tässä kirjoituksessa ei ole ihan viimeisimmiltä päiviltä, vaan kasvua on tullut niiden jälkeenkin. Kasvatan munakoisoa ensimmäistä kertaa. Ostin valmiin taimen luomupuutarhasta. Se on samalla tavalla tihkukastelussa, kuin tomaatit ja kasvihuonekurkkukin. Toivottavasti saisin edes pienen sadon maistiaisiksi. Opiskeluaikana yksi solukämppiksistä oli kiinalainen vegaani ja hän teki munakoison siivuista minipizzoja uunissa monet kerrat.


Munakoiso kasvaa kasvihuoneessa.


Muutama vuosi sitten, kun jouduin luopumaan palstoista, olin aika harmissani. Tuntui, kuin suuri osa minusta olisi otettu pois. Nyt kun aikaa on kulunut ja olen saanut laitettua kotipihaan kasvimaita kuntoon, tuntuu oikein tosi hyvältä. Kompostimultaa riittää tosi moneen paikkaan. Aiemmin se loppui aina, sillä osan vein myös palstalle, vaikka ei ollut vielä edes kahta lämpökompostoria.

Tässä runsasta satoa lupaavia kuvia fiilistelyyn. Ainakin itse olen ihan valtavan iloinen ja onnellinen. Tuntuu hyvältä.

Pensasmustikoita on pihassamme monta eri lajiketta. En ole laittanut nimiä mihinkään ylös.

Raakileista erottaa eri lajikkeet, niiden väri, muoto ja koko ovat ihan erilaisia tässä vaiheessa. Toki satokin on sitten erilaista.

Tilliä on laitettu pakkaseen jo kaksi kertaa. Laitan silti vielä uutta satoa itämään.


Perunat kukkivat jo, vaikka tässä kuvassa kukkia ei näy vielä. Viikonloppuna otamme ensimmäiset oman maan herkut.


Kasvihuonekurkkua olemme syöneet jo jonkin aikaa. Ensimmäiset valmistuivat jo kesäkuussa, aiemmin kuin koskaan.

Maku ei pettänyt tänäkään vuonna.

Kaalitunnelissa kasvaa monenlaisia kaaleja. Joitain syöntijälkiä näkyy lehdissä, vaikka olemme olleet todella varovaisia ja verkko on ihan maassa asti kaikkialta.

Maissit ovat vahvempia kuin koskaan aiemmin tähän aikaan. Ilmeisesti lämpöä ja vettä on tullut riittävästi. Tämä kasvimaa tehtiin ihan uutena kasvihuoneen pohjan kaivuumullasta. Katteena ruohosilppua ja maissien väleissä kasvaa nyt jo papua, vaikka tässä kuvassa ei näy vielä.

Tässä vähän myöhäisempi kuva perunasta, kukkivasta vaiheesta.

Yhdessä latva-artisokassa on jo kukinto. Kirvat hyökkäävät heti uudelleen, vaikka suihkutan ne pois vähän väliä.

Keltajuuren naatit ovat todella suuria. Juuren koosta en tiedä vielä mitään.

Palsternakan naatit ovat nyt jo reiden korkuisia, ihan hurjia. En tiennyt, että niistä voi tulla näin suuria.

Naapurien nurmikkoleikkuusilput on levitetty sokerijuurikkaille ja latva-artisokille, kuten kaikille muillekin, vaikka ei niistä kaikista kuvaa olekaan.

Päärynöitä ei tule niin paljon kuin viime vuonna, mutta joitain kuitenkin herkuteltaviksi.

Omenasato näyttää runsaalta.

Kaikkia marjoja tuntuu tulevan myös runsaasti.
10 kommenttia:

 1. Näyttää ja kuulostaa tosi hyvältä, ja myös todella tutulta 😊 Ensin luopumista ja sitten uutta onnea uusista, aiempaa pienemmistä puitteista. Joista olen itse huomannut, että kun kaiken ehtii ja pystyy tekemään paljon paremmin, niin se myös tuntuu mukavalta.
  Sinulla täytyy kyllä olla iso piha, kun mahtuu noin paljon monenlaista. Miten aiot toimia sokerijuurikkaiden kanssa ja hyödyntää niitä? Minulla ei ole niistä minkäänlaista kokemusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä suurta pihaa ole, oikeasti tosi pieni, mutta meillä on kaikki ala otettu hyötykäyttöön. Sokerijuurikkaasta voi tehdä esimerkiksi lettuja tai sosekeittoa. Osallistun lähiruokapäivään 7.9. ja myymme kävijöille perunasokerijuurikassosekeittoa, mikäli satoa tulee riittävästi. Tai siis myydään sen verran kuin sitä riittää. En yhtään osaa arvioida, paljonko tulee kävijöitä, mutta arvaan, että aika monta, sillä olen moneen kertaan aiemmin kieltäytynyt ottamasta pihaani vierailijoita tutustumaan. Nyt sitten ehkä kaikki aiemmin torpatut tulevat käymään.

   Poista
  2. Olipas mielenkiintoista, sokerijuurikasjutut ja kaikki! En ole ikinä osannut ajatella, sokerijuurikkaasta olisi muuhun kuin sokerin valmistukseen ja rehuksi 😊 Tutustuin myös Lähiruokapäivään - ja laitoin kalenteriin 😊 Olisipa tosi kiva tulla tutustumaan pihaasi, saa nähdä onnistuuko? Kalenterissani on puutarhamerkintä myös seuraavalle päivälle 8.9. Silloin on Virossa Avoimet kasvihuoneet, verannat ja puutarhat -päivä. Sinnekin tekisi mieli mennä tutustumaan 😊

   Poista
  3. Toivottavasti pääset tulemaan. Tervetuloa! Toki ymmärrän, jos Viro ohittaa kalenterissa 🤗.

   Poista
  4. Kiitos, juu täytyy katsoa miten käy. Kyllähän sieltä Viroonkin sunnuntaiksi ehtisi... 😀 Sen verran alkoi tuo sokerijuurikas kiinnostaa, että vielä kysyisin, mistä olet sen siemeniä hankkinut?

   Poista
  5. Minulla on suoritettuna kasvinsuojelututkinto ja siksi saan käsitellä peitattuja siemeniä. Sokerijuurikassiementä ei saa muutoin kuin peitattuna. Sain ylijäämäsiemeniä viljelijätutultani.

   Poista
 2. Kiva, että saat ja otat vierailijoita puutarhaan lähiruokapäivänä. Minulla oli myös tosi suuri kynnys avata puutarhaa julkisesti, mutta onkin ollut ilo puhua puutarha-asioista asiasta kiinnostuneiden kesken. Tänäänkin puhuin pitkään omasta kokemuksestani kompostoinnista ja biohiilestä kompostin seassa, koska siitä tuli paljon kysymyksiä. Puutarhaihmiset osaavat ottaa vierailun kivalla tavalla ja ovat todella innostuneita kaikesta näkemästään. Se lämmittää mieltä.
  Saat hienosti satoa - eikö olekin ihan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on alueen pihakirppis-tapahtuma 27.7. ja silloin pidän komposti- ja maan kasvukuntoneuvonta-pistettä. Toivottavasti silloinkin tulee paljon kyselijöitä.

   Poista
 3. Sinulla on siellä tulossa satoa mukavasti . Samoin meillä on kyllä tulossa ennätys sadot niin hyötykasveissa kuin marjoissa . Pitää yrittää saada perenna penkit jotenkin kuntoon kun marjasato tulee ei kerkiä sitten muuta tekemään kuin kerämään ja laittamaan .
  Lehtikaalia kasvatan joka vuosi ja nyt pitäisi kuivattaa eka erä . Käytän niitä sämpylätaikinassa. Tilliä ei ole pakastettavaksi mutta minäkin ajattelin kylvää vielä uudestaan . Käytämme sitä paljon tuoreeltaan ja kurkun säilöntään menee paljon .
  Pavut olen kylvänyt kahteen kertaan ja ekasta kylvöstä iti yksi toisesta ei yhtään . Luovutanko jo tälle vuodelle ?
  Sinulla on komea tillipuska kädessä.
  Liptikkaa olen jo kerran pakastanut ja nyt pitäisi vielä leikkaa ne melkein kaikki jos vielä kasvaisivat .
  Mikä päärynä lajike teillä on ja miten sen hyödynnät ?
  Me olemme kasvattaneet aina Annabella lajiketta ja eka kertaa kukkii yhdellä kukalla satoa ollaan saatu aina siitä huolimatta hyvin . Nyt mekin ajateltiin lastenlapsien kanssa nostaa hieman uutta perunaa .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on myös perennapenkkien korjaus menossa. Sivulaudat ovat olleet jo pitkään lahonneita ja rikkoutuneita. Pitäisi saada kaikki kuntoon ennen Lähiruokapäivää. Olen esikasvattanut pavut kasvihuoneessa. Ne, jotka suorakylvin maahan, meni kyyhkyjen ruuaksi. En muista päärynän lajiketta. Teemme siitä hilloa ja osan syömme ihan vain herkkuna. Miten laitat lehtikaalia sämpylätaikinaan? Tosin omat sämpyläni muistuttavat yleensä enemmän golfpalloa... Minulla lipstikka on hädin tuskin hengissä. Sekin pitäisi nostaa ylös juurineen ja vähän parannella kasvupaikkaa. Totta, kurkkuihin tarvitaan paljon tilliä, mieluiten kukkivaa eli kruunutilliä. No niin, tätä kirjoittaessani alkoi juuri kaatosade. Ihanaa, sillä nyt jo monena päivänä sateet ovat kiertäneet pihamme kaukaa. Naureskelimme jo apupuutarhurin kanssa, että taitaa olla pilvissä semmoinen pieni rako aina Raudikkotien kohdalla.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla