8.6.2024

Puurojut piiloon multaamoon

 ja päälle jotain kasvamaanPari vuotta sitten haketusprojektissa oli paljon sellaisia oksia, joita ei voinut hakettaa. Ne oli joko niin multaisia, että olisi hakettimen terät tylsistyneet tai oksa oli niin kiemurainen, että sitä ei saanut syötetty hakettimen syöttöaukkosta. Koska tontiltamme ei lähde orgaanista ainesta pois, muuten kuin vessan kautta, ei ollut vaihtoehtona viedä oksia mihinkään jäteasemalle. Tein niistä kasan ja päälle vähän multaa. Ajattelin, että siinäpä lahoavat aikanaan. Puut olivat kuitenkin varsin kestäviä, eikä lahoaminen edennyt toivotusti pelkässä kasassa. Tänä vuonna päätin tehdä asialle parannuksen tavalla, joka on osoittautunut jo vuosien ajan toimivaksi.

Ladoin monta lavakaulusta päällekkäin ja siirsin puurojun lavaan. Sekaan meni myös jo maatunutta ainesta, sillä siinä on valtavasti hajottajaeliöitä jo valmiiksi. Puurojua oli tosi paljon, joten kauluksia piti laittaa kolme päällekkäin. Puurojun päälle kaivoin vanhasta kasvimaasta, jonka tilalle tulee uusi kasvihuone vanhaa kompostimultaa. Maata on lähtenyt aika paljon, moneen eri paikkaan. Aion lopuksi laskea, montako kuutiota olen lapioinut. Yleensä käytän vain talikkoa, mutta tällaisessa projektissa vain lapiolla saa homman etenemään riittävän rivakasti.Multaa tuli noin yhden lavakauluksen verran. Kun oli yksi multakerros valmis, hypin puiden päällä, jotta ne painuivat tiiviimmin.Paljon sainkin tiivistettyä, sillä hyppelyn jälkeen oli taas yhden lavakauluksen verran tyhjää uudelle mullalle.


Ryjäkasan pohja on tasattu, kylvetty valkoapilaa ja pellavaa ja lopuksi tiivistetty eli "jalkajyrätty" pinta. Siemenet saavat tiiviin maakosketuksen ja toivottavasti itävät hyvin.


Lavakaulukseen pääsivät kasvamaan esikasvatetut sokerijuurikkaat.Uuden pysyvän kasvimaan valmisteluissa kuorittiin pintanurmikko pois. Se pääsi erilaiseen multaamoon. Lavan päälle laitettiin iso säkki, joka on tullut aikoinaan kuvassa näkyvän turvahiekan mukana. Alue on kiipeilualue, jossa on Lappset:n tangot ja teimme kaikkien säädösten mukaisen alastuloalueen. Nyt telineet ovat vailla käyttäjää, koska lapset ovat jo isoja. Otan aluetta tänä vuonna viljelykäyttöön. Säkkiin lapioin taas multaa kasvihuoneen "alta", ja kasvamaan pääsi jäljellä olevia esikasvatettuja latva-artisokan taimia.6 kommenttia:

 1. Hyvä metodi! Ja hyviä niksejä taas. Minäkin kierrätän kaiken, no täältä saarelta ei olisi mitään järkeä muutenkaan viedä mitään maatuvaa jätettä jonnekin mantereelle. Mutta muutenkin. Mitä enemmän saa tehtyä omaa multaa, sitä enemmän on ns. rahaa pankissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. En oikein millään ymmärrä, miksi moni vielä kaiken biojätteen tontilta pois: risut, haravoidut lehdet, kuivat kukat jne. Onneksi moni tuntuu innostuvan kaikenlaisesta kompostoinnista, kun vain saa vinkkejä. Meillä ei lähde tontilta mitään eloperäistä pois, muuten kuin jäteveden mukana. Siihenkin tulee toivottavasti vielä muutos ja saisin kaupunkiinkin kompostoivan wc:n.

   Poista
 2. Aika monikäyttöisiä lavakaulukset! Osaatko sanoa, mistä kannattais kysyä, jos haluis itselle lavakauluksia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen käyttänyt itse tällaisia ilmaiseksi saamiani jämäkauluksia. Ovat jo melkein 10 vuotta vanhoja. Joidenkin ohjeiden mukaan lavakauluksissa voi olla tuholaisentorjunta-aineita jne. koska ulkomailta tuotavassa rahdissa voi tulla puuntuhoajia mukana. Nämä olivat olleet jo kauan sisätiloissa, eli en usko puuntuhoajien selvinneen hengissä ja toisaalta käsittelyaineetkin ovat todennäköisesti jo haihtuneet pois. Puutarhaliikkeistä saa uusia lavakauluksia, niiden hinta on kuitenkin niin korkea, että halvemmalla saa lautaa puutavaraliikkeestä.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä, toimiviksi on havaittu. Selasin juuri vanhoja puutarhakuvia ja löytyi yksi aivan hirveän näköinen kyhäelmä, jossa "mullatin" kaikenlaista puutarhasekamelskaa.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla