6.6.2024

Taisin tappaa melkein

 viinirypäleeni, kyllä harmittaa

Yhden euralaisen viininviljelijän kanssa oli viime vuonna suunnitelmaa, että tekisimme leikkauksesta ohjevideon. No, video jäi tekemättä monesta eri syystä. Videon tekemistä perustelin, että on oikeasti vaikeaa ymmärtää kirjoista, että miten kuuluu leikata. Ammattilaiselle se on ihan itsestään selvää, mutta tällaiselle "matti möttöselle" se ei ole.


Ohjevideot

Olen katsonut, kuten varmaan moni muukin, ulkomaisista viininviljelytiloista monenlaisia videoita. Nyt kuitenkin keskityin nimenomaan leikkausvideoihin. Hehän leikkaavat varret ihan tyngiksi ja sitten vain jotain versoja annetaan kasvaa per kasvi. No minähän sitten ajattelin, että näin kuuluu tehdä, kun ammattilaisetkin tekevät. Leikkasin oman rypäleeni ihan tyngäksi. Kaikkina muina vuosina olen leikannut keväällä jonkin verran, mutta ammattiviljelijähän ihan kauhistui, kun kerroin kevätleikkauksesta. Nestevuodon takia taimi kuolee. Jostain syystä minulla ei ollut kuollut tästä kardinaalivirheestäni huolimatta. Leikkasin siis ensimmäistä kertaa syksyllä.

Viestittelin hiljan viljelijään päin ja vähän pelonsekaisin tuntein kerroin, että mitään ei vielä näy versonneen. Rauhoitteli, että kyllä se sieltä alkaa kasvaa, hitaasti mutta varmasti.Mikä moka

No, nyt ollaan toukokuun lopussa, aurinkokelejä on ollut enemmän kuin monena kesänä yhteensä. Lämpö on ollut lähempänä kolmeakymmentä kuin kahtakymmentä, eikä vaan tunnu versoja pukkaavan. Jotain ihan pientä olematonta yritystä näkyy varresta. Pitänee myöntää nyt, että moka tuli tehtyä. Olisi kuulemma pitänyt osata katsoa, että jää jotain silmukohtia jäljelle. No minä mitään silmukohtia katsellut, sen kun vain vedin saksilla poikki. Videoilla leikkaajat tekivät hommat niin nopeasti, että mitenköhän mitään silmuja ehtivät tiirailla... tai kai sitten ovat osanneet, kokemusta varmaan takana pari miljoonaa leikkauskertaa ja silmä harjaantunut näkemään "olemattomat" silmukohdat nanosekunnissa. Hohhoijaa, kunpa olisi tehty se ohjevideo!

Mentävä kaupoille tai odotettava kärsivällisesti

Helppoahan on uusi taimi ostaa ja kasvaahan se melko nopeasti. Ongelmana on vain, että vanha kasvi  on kohopenkissä yhdessä parsojen kanssa. En voi sitä alkaa suurimuotoisesti kaivamaan, että saisi juurakkoa pois. Tarvis löytää uusi paikka ja se ei olekaan mikään helppo homma, sillä piha on täynnä kuin turusen pyssy. Ei taida tällä hetkellä olla muuta vaihtoehtoa, kuin odotella ja toivoa parasta.

2 kommenttia:

  1. Voi ei! No mutta elossa se selvästi edelleen on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi alkanut kasvaa yhdestä varresta nyt uusia versoja. Eteenpäin taipunut haara taitaa olla kuollut.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla