4.6.2024

Juksaa rikkakasvejasi

 ja helpota kitkentätyötäsi





Keväällä kannattaa vähän jekuttaa rikkakasveja. Sinulla on nimittäin kaksi keinoa, joita kasveilla ei ole, nimittäin ennakointi ja suunnitelmallisuus. 

Tuumaustauko on aina paikallaan.


Mitä pitää tehdä?

Keväällä kannattaa houkutella rikkakasvit kasvamaan ennen kuin sinä aiot kylvää tai istuttaa taimia. Ihan tosi, tämä on paljon parempi keino, kuin yrittää päästä rikkaruohoista eroon viikkojen kitkennällä. Laita harso tai muovi maan päälle. Aurinko teholämmittää kasvualustan ja innostaa rikkaruohojen siemenet itämään ja juolavehnän sekä muut juurilevintäiset kasvamaan. Nyt seuraa se paras juttu! Sinä pääset haraamaan ja kitkemään nämä innokkaat kasvajat.


Mitä järkeä tässä on?

Kun juolavehnässä on enintään 3 lehteä, se on käyttänyt juuren kasvuvoimaa, mutta ei ole vielä pystynyt siirtämään auringosta voimaa juureen. Nyt kun heiluriharalla katkaiset kaikki juolavehnät, joutuu se kasvattamaan pelkällä juurivoimalla taas uudet varret. Jälleen katkaiset heiluriharalla juolavehnät, ohdakkeet yms. ja tässä vaiheessa juuri on jo menettänyt tosi paljon voimaa talven jäljiltä. Jokaisella harauskerralla lähtee myös siemenestä itäneet. Kun et sekoita pintaa syvemmältä, vähenee itävät siemenet hurjasti ja maasi puhdistuu. Kun otat tällaisen maan kasvimaakäyttöön, pääset paljon helpommalla tästä eteenpäin.


Mikälie juurilevintäinen katteesta napsittuna.


Entä tästä eteenpäin?

Jos nyt tämän jälkeen jyrsimellä, lapiolla tai millä tahansa työvälineellä sekoitat maan, pilaat ihan kaiken. Siemeniä nousee valtavasti pintaan ja joudut aloittamaan kaiken alusta. Sen sijaan, jos laitat katetta maan päälle, loputkin siemenet jäävät sen alle, eikä pienestä siemenestä riitä kasvuvoimaa niin paljon, että varsi ylettyisi katteen päälle. Jos maahan jäi vielä elinkelpoisia juolavehnän juuria, kate harhauttaa ja houkuttelee kasvattamaan juurta hyvin lähelle pintaa. Sinä hyödyt tästä, sillä katteen alla juuri ei ole paljon mitään maassa kiinni ja pystyt vetämään kaikki loput kasvavat juolavehnät ilman työkaluja, pelkin sormin kokonaisina juurakkoina. Montaa juolavehnää tai ohdaketta ei tämän jälkeen enää kasva. Helppoa kuin heinän teko!

Ohdake katteessa


4 kommenttia:

  1. Onpa tosiaan hyvä keino! En ollut ajatellut tuota peittämistä ja versomaan houkuttelua. Toisaalta siirryin jo 15 vuotta sitten laatikkoviljelyyn, niissä ei ole monivuotisia rikkakasveja. Se oli suuri helpotus entisen perunamaan kanssa, joka puski ohdaketta sun muuta. Ja sehän tosiaan jyrsimisestä vain innostuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatikkoviljely on kyllä hyvä keino helpottaa omaa puutarhailua. Minullakin osa ns. laatikkoja, mutta suurin osa kasvatusalasta on tavallista kasvimaata. Jyrsiminen ei ole todellakaan oikotie onneen, vaan pikamatka kaaokseen.

      Poista
  2. Meillä on aina suuret alueet peitettynä ensin sanomalehdet sitten muovi ja sitten laudat . Ne on paikallaan parikin vuotta .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on myös todella hyvä keino, jos on paljon pinta-alaa käytössä. Tuossa kuitenkin selviää vielä siemenlevintäiset ja niihin varsinkin auttaa tämä kasvamaan houkutteleminen, pari kertaa antaa kasvaa ja haraa sitten pois, niin maanpinnan siemenpankki vähenee hurjasti.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla