2.6.2024

#Suuntanaomavaraisuus 6 2024

 Projektia pukkaa

Jos harrastaa puutarhurointia tai varsinkaan omavaraistelua, kulutuksen vähentämistä ja kierrätyksen tehostamista, ei voi välttyä jatkuvalta pyörremyrskyltä erilaisista projekteista. Pieniä ja isoja voi olla käynnissä samaan aikaan. Kaikkia projekteja ei välttämättä pysty perustelemaan taloudellisesti. Rahaa suurempia arvoja on luonnonvarojen säästäminen ja saastuttamisen vähentäminen, sekä ilmastomuutoksen torjuminen. Tavallaan kaikki projektimme taitavat jollain tavalla vastata näihin arvoihin.




Energia

Käytämme sähköä hyvin maltillisesti. Ostaessamme tämän asunnon muutos kulutuksessa edellisiin asukkaisiin verrattuna oli niin suuri, samalla asukaslukumäärällä, että sähköyhtiöstä tuli mittarinlukija tarkistamaan ilmoittamani lukeman. 




Aurinkopaneelit

Viime vuoden tammikuussa teimme seuraavan askeleen ja asensimme 7 kWh aurinkopaneelit. Energiantuotto on ollut hyvää ja osa on mennyt myyntiin. Myynti ei ole tavoitteemme, sillä suurimman säästön saa käyttämällä itse oman tuotantonsa. Silloin säästyy energiahinnan lisäksi myös siirtomaksu. Emme tietenkään ole lisänneet kulutusta vain sen takia, että saisi käytettyä kaiken tuotannon itse. Ennen kuin teimme päätöksen aurinkokennojen tuottokapasiteetista, kävimme läpi energiakulutuskäyrämme koko vuodelta tuntitasolla ja vertasimme sitä alueemme auringon tuottokäyriin. Emme tietenkään vertailleet niitä silmämääräisesti, vaan tekemällä laskennan kulutuksen ja tuoton eroista eri vuoden- ja vuorokaudenaikoihin.


Auto

Toinen autoistamme romuttui hirvikolarissa käyttökelvottomaksi ja jouduimme pohtimaan, mikä oli seuraava automme. En itse tykkää asioissa ns. välimuodoista, eli hybridi ei tullut siksi kysymykseen. Emme myöskään vaihda autoa jatkuvasti, vaan ajamme auton loppuun asti. Siksi valitsimme uudeksi autoksemme täyssähkön. Auton lataus on muuttanut totaalisesti tietenkin kulutuslukemat ja aurinkosähkökin tulee nyt paremmin omaan käyttöön, jolloin kokonaissäästö on huima, kun polttoainekulut jäävät lähes kokonaan pois.





Latausasema

Oman energiantuotannon täysimääräistä hyödyntämistä helpottaa oma latausasema, jolloin lataustehon saa riittäväksi, vastaamaan tuotantoa, eli nyt saamme ladattua akun tavoitetasoon juuri auringon paistaessa, emmekä joudu lataamaan ostosähköllä lähes ollenkaan.



Sadevedenkeruu

Sadevedenkeruustani oletkin ehkä jo lukenut. Olen kirjoittanut lappojärjestelmästäni sekä sittemmin käyttöönottamastani uppopumpusta monessa kirjoituksessa. Vaikka keväällä oli 2000 litraa sadevettä kerättynä, siitä ei ole enää yhtään jäljellä ja olen joutunut kastelemaan johtovedellä. Selkeästi tässä on vielä parannettavaa. Ongelmaksi vaan on muodostunut, että uutta 1000 litran säilötä ei oikein mahdu enää minnekään. Aion hankkia vielä pienen pumpun, jonka avulla saan 1000 litran säiliöstä veden paineella kasteluun. Nyt se tulee painovoimaisesti ja välillä hankaluutena on joko hitaus tai säiliön korkeusasema verrattuna kasteltavaan tasoon. Vesi valuu nimittäin vain alaspäin painovoimaisesti.





Kasvihuoneet vol 1, 2, 3 ja 4


Kasvihuone lisää kasvatusmahdollisuuksia monella tavalla. Pystyy esikasvattamaan taimet paremmissa olosuhteissa, kuin että taimet olisivat sisällä huonelämpötilassa. Kasvihuoneella saa myös pidennettyä kasvukautta, vaikka ei edes lämmittäisi sitä. Lämmittämällä pidentyy kausi vielä enemmän. Itse lämmitän kasvihuoneen keväällä hevosenlannalla eli hevoskalla. Näiden lisäksi on vielä yksi etu, joka ainakin tulee mieleeni. Kasvihuoneessa voi kasvattaa sellaisiakin kasveja, joille oma kasvuvyöhyke tai oman puutarhan pienilmasto on liian kylmää. Ennen kuin päättää, minkä kasvihuoneen hankkii, pitäisi olla joku ajatus siitä, mitä aikoo kasvattaa, miten hoitaa kastelun, miten paljon rahaa aikoo sijoittaa ja miten paljon on valmis tekemään työtä sen hoitamiseksi.

Ihan aluksi minulla oli vain niin sanottu tomaattihuone. Siihen mahtui yksi kasvatussäkki. Edesmennyt appiukkoni teki sen. Se kesti vaikka kuinka monta vuotta ja sain siinä yllättävän hyvin onnistumaan kasvatuksen. Se tuli kuitenkin pieneksi, kun halusin enemmän kuin yhden säkin. Alla olevassa kuvassa siinä on maissit, varmaankin ensimmäistä kertaa kokeiluna silloin.




Seuraava oli valmis muovikasvihuone. Se oli kyllä hyvä siihen asti, kunnes Tapanin-myrsky rikkoi sen. Pidin pienen hallan poissa öljylampulla.





Ensimmäisen varsinaisen kasvihuoneen tein itse keväällä 2017. Olen ollut siihen tavattoman tyytyväinen. Uusina materiaaleina olivat vain nuo valkoiset kaaret, jotka ovat sähköjohtojen suojaputkia, sekä muovi, joka oli pisaroimatonta, ammattilaatua.




Ovea on korjattu moneen kertaan. Ensimmäinen versio oli tuollainen roikkuva, mutta myöhemmät mallit ovat olleet saranallisia.





Nyt on jo ostettuna seuraava malli ja se on ihan valmistuote, pitää vain koota. Pinta-alaltaan se on yli kaksinkertainen, ja kun jätän vielä vanhankin kasvihuoneen olemaan, lisääntyy kasvatustila aivan valtavasti. Ilman automaattista tihkukastelujärjestelmää ei näitä pysty hoitamaan.

Kompostoiva vessa

Mökillä on itse tehty kompostivessa. Haluan välttää puhtaan veden käyttämistä vessan vetämiseen ja toisaalta, vessasta saa hyvää multaa kaikille koristepensaille ja kukille. Syötäville käytettäessä on muistettava riittävän pitkä kompostointiaika.


Haaveprojektit

Haluaisin lisätä vielä enemmän elämämme ympäristöystävällisyyttä. Haluaisin, että meillä olisi harmaavesijärjestelmä suihkusta wc-käyttöön. Lisäksi olisi tosi kiva, jos myös kaupunkiasunnossa voisi käyttää kompostivessaa. Sadeveden talteenottojärjestelmä olisi hienoa saada upotettua maahan, jolloin se ei veisi pinta-alaa, esimerkiksi laatoituksen alle mahtuisi vaikka miten monta tankkia. Ja viimeinen liian kallis haave on oma kaivo kaupungissa. 




Tämä kirjoitus on osa #Suuntanaomavaraisuus -sarjaa, jossa usea bloggaaja kirjoittaa samasta aiheesta ja kirjoitukset julkaistaan kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina klo 9:00. Alla on linkit muiden kirjoituksiin kasvuvyöhykkeittäin jaoteltuna.

Kirjoitussarjaa luotsaavat Satu www.tsajut.fi ja Heikki www.korkeala.fi. Kiitos heille työstä.


Kasvuvyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/kesakuu2024/

Kasvuvyöhyke 2

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2024/06/muistelua-mokilla.html/

Kohti laadukkaampaa elämää https://varmuusvara.blogspot.com/2024/06/kesakuu-2024-suuntanaomavaraisuus.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2024/06/etanaeste-siruetanoille-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-2024-osa-6/

Villa Varmo https://www.villavarmo.com/post/rakennusprojekteja

Kasvuvyöhyke 6

Farm Escape https://farmescape.fi/helppo-ja-halpa-kasvihuone/

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2024/06/02/kesakuu-24-rakentaminen/


8 kommenttia:

  1. Se on uskomatonta, miten paljon sitä vettä kuluu, kun sateita ei kuulu. Tuo sadeveden kerääminen on niin hyvä juttu. Meilläkin on tönteröitä joka nurkalla ja niitä jopa täytetään porakaivovedellä silloin, kun sateita ei saada. Vesitönteröt ovat meillä tavallaan kotivarana porakaivosta huolimatta. Jos kaivon tekniikkaan tulisi jokin vika helteiden aikaan, niin kaivon korjaamisen aikana pitää kuitenkin vettä olla saatavilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt samoin kuivana kautena. Täytän sen 1000 litran tynnyrin kaupunkivedellä. Ajattelen, että siitä on kaksi suurta hyötyä: vesi ehtii lämmetä ja kloori haihtua. Nyt on tosin ollut niin kuivaa, että on ollut ihan pakko suihkuttaa suoraa letkusta. Ilman tuota välipumppua säiliöstä tulee liian hitaasti vesi, eikä ehdi illalla kastella kaikkea kunnolla.

      Poista
  2. Tuo sadeveden talteenotto järjestelmä on mainio, mun pitää perehtyä tollaseen letkutukseen. Kesästä toiseen (viimeksi tunti sitten) käyn tyhjentämässä ränninalusastioita ämpäreillä isompiin tynnyreihin. Mulla on tollanen muovikasvihuone, otan siitä aina talveksi muovin pois, niin ei lumet paina, eikä myräkät tartu. Viime kesänä tosin oli sellainen myräkkä, että lensi ihan nurin niskoin ja katkoi muutaman liitoskohdan, ne saatiin korjattua puutapeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olisi ollut fiksua ottaa muovi pois, mutta jostain syystä en ajatellut. Lähipiirini varmaan jo inhoaa, kun aina sanon, että "aina kaikessa on jotain hyötyä", tässä oli se hyöty, että aloin suunnitella oikein pysyvää kasvihuonetta. Tuo tekemäni kasvihuone on ollut tosi hyvä, enkä olisi varmaankaan sitä rakentanut, jos toinen olisi pysynyt ehjänä. Tuossa kuvassa on vasta tuo lappovaihe, mutta nyt mulla on viimeisessä tynnyrissä uppopumppu, joka siirtää vedet 1000 litran säiliöön (kuutiotankki mun terminä). Tällä tavoin saan 2000 litraa, kun pumppu otetaan pois käytöstä siinä vaiheessa, kun kuutiotankki on täynnä.

      Poista
  3. Teillä on tosi monipuolista tuo omavaraisuus. Hyvin kiinnostavaa on lukea sähköauton latauspisteestä omista aurinkopaneeleista ja muista asioista, jotka saattavat jossain vaiheessa olla ajankohtaisia täälläkin, toivottavasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivon kyllä kovasti, että saisin sen uuden kasvimaan mökille, kun oma tontti on vain 30*30m ja siinä on vielä asuinrakennus ja iso autotalli ja laatoitus, niin viljeltävä alue kutistuu. Silloin kun oli 4 aaria palstaa, tilanne oli aivan eri. Muutos on ollut niin hurja, että paljosta on jouduttu luopumaan. Omavaraisuutta olisi niin kiva saada enemmän myös ruuasta. Mutta olen kyllä tosi onnellinen tuosta sähköstä, kulut tippuivat tosi paljon, investoinnin takaisinmaksuaika jää hyvin lyhyeksi.

      Poista
  4. Tuntuu, että kasvihuone on aina liian pieni. Minä olen laajentanut kasvatuspinta-alaa naapurin maille. Siellä kasvaa perunoita ja herneitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naapuriin minullakin on aikomus, sain siihen jo monta vuotta sitten luvan. Tänä vuonna se taitaa todella toteutua, sillä muuten emme saa mitenkään viljeltyä ja kasvatettua kaikkea mitä haluan.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla