19.6.2024

Niitty mielessä?

 Onnistuu joskus sattumalta ja joskus ei edes paljolla työllä

Tuollaiset kokemukseni ovat niityn perustamisesta. Niitty on suomalaisessa ympäristössä ravinneköyhää, vähän kuivaakin aluetta. Sellaisen rakentaminen ei olekaan ihan yksinkertaista, jos lähtötilanne on pitkään viljelyksessä ollut runsasravinteinen paikka.



Siitä on jo tosi monta vuotta, kun ensimmäisen kerran laitoin niittykukkaseoksen maahan. Alusta, eli vanha nurmikko, ei tosiaankaan ollut niittykelpoista, mutta siihen aikaan en ollut vielä yhtään perehtynyt aiheeseen. Lopputuloksena oli, että muutama kasvi kasvoi ja suurin osa ei. Onneksi luonto on melko sopeutuvaista ja kun vain jättää aluetta hoitamatta, tulee luonto kyllä siihen vieraaksi.


Vähitellen luonnonkukkia on tullut nurmikolle. Leikkurilla aina kierretään nämä. Kierrettävä alue kasvaa ja niitä tulee lisää koko ajan.

Näin on käynyt ainakin minulla. Lajikirjo ei ole kovin suuri ravinteikkaassa maassa, mutta kyllä meidän luonnonkasveissa on sellaisiakin, jotka pärjäävät. Nurmikollamme on nyt varsinkin virnaa. Se kukkii kauniisti keltaisena koko kesän ja pitkälle syksyyn. Koska en leikkaa niitä lainkaan, on talven jälkeen alue aika ruman näköinen. Virnan varret ovat aika vankkaa tekoa ja maa on lumenpainamana ihan täynnä varsia. Eipä se haittaa, sillä kyllä uusi kasvu ne peittää.




Mökillämme on ollut monta vuotta valtavat nurmialueet, koska äitini piti sellaisesta. Maa on kuitenkin tosi kivistä ja kuivaa, eli nurmikko ei ole koskaan sellaista tiheää tummanvihreää, vaan lähinnä huonosti kasvavaa, paikoittain palanutta kasvustoa. Seassa on aina sen verran kasvaneita osia, että on "pakko" leikata, jottei ole epäsiisti.


Olen päästänyt nämä alueet nyt villiintymään niityiksi. Leikkaan ruohonleikkurilla vain käytävät, joita pitkin kuljetaan. On hauska seurata kasvien vaihtumista vuodesta toiseen. Koska lyhyeksi leikattuna maa kuivui, on muutosta tapahtunut myös ihan kasvuolosuhteissa. Korkeampi kasvusto pitää maanpinnan kosteampana, eikä tuuli pääse kuivattamaan sitä myöskään. Tapahtuu muutoksia, jotka kiihdyttävät muutosta edelleen. Osassa nurmikkoa on valtavat vuohenputkikasvustot ja haavanvesakko. Osassa nurmikko on tänä vuonna voikukkaa, mitä ei ole ollut vielä kertaakaan. Mielenkiinnolla seuraan, mitä muutoksia tapahtuu tämän jälkeen. Viime vuonna oli aivan valtavasti kissankelloja. Tänä vuonna näkyy olevan poikkeuksellisen paljon voikukkia. Luin eräästä someryhmästä, että moni muukin on tehnyt saman havainnon: voikukkien määrä on tänä vuonna suurempi kuin aiemmin.




Nyt olen lukenut niityistä vähän enemmän. Erityisen kiinnostava on Tiehallinnon Tie- ja liikennetekniikan julkaisu 12/1999 eli vuodelta 1999 oleva selvitys. En olisi uskonut, että 25 vuotta sitten on selvitetty, miten tieluiskiin saadaan niitty. Käytiin muuten keskustelu perheessä ja me olimme sitä mieltä, että se on tieLIUSKA ei -LUISKA. No mutta asiaan, taitanut selvitys jäädä jonkun työpöydälle, kun niittyjä ei ole paljonkaan näkynyt tieliuskaluiskissa, enemmänkin leikattavaa nurmikkoa, lupiineja ja pensaita. Vuonna 1999 selvityksen motiivina oli määrärahojen pienentyminen hoitotöistä. Ei siis mitään uutta taivaan alla, rahat pienenevät jatkuvasti. Uutta on sen sijaan se, että nykyään niittyjä lisätään, jotta hyönteisillä olisi paremmat elinolot, linnuilla pesimispaikkoja ja luonnon monimuotoisuus lisääntyisi. Eri syyt, samat ratkaisut. Olen usein sanonut, että puutarhassa mikään ei vaadi niin paljon työtä, kuin leikattava nurmikko. Paljon vähemmällä pääsee tekemällä kasvimaan ja kaikkein helpoimmalla jättämällä nurmikko luonnontilaiseksi ja antamalla luonnon valita kasvit.

Nurmikko on usein ulkomaista alkuperää ja sekin on tärkeä asia huomioitavaksi. 


2 kommenttia:

  1. Niityn tai kedon tekeminen ei todella ole hätäisen hommaa. Kun olin lapsi, äitini haaveili lapsuudenkotini takapihalle kukkaniittyä. Maaperä oli melko rehevää ja nurmiheinän lisäksi siinä kasvoi valtavasti voikukkaa ja toisella laidalla myös nokkosta. Alueen laitamille oli istutettu kolme lehtikuusta ja yksi sembramänty ja lisäksi siellä kasvoi pienehkö pihlaja ja keskikokoinen metsäkuusi. Nurmenleikkuun yhteydessä sieltä haravoitiin kaikki leikkuujäte pois, kunnes meille saatiin keräävä ruohonleikkuri, joka helpotti urakkaa melkoisesti. Vuosien mittaan sembramännyn ja kuusen ympärille alkoi ilmestyä päivänkakkaraa, harakankelloa, ahomansikkaa, ketoneilikkaa ja köyhemmän paikan heiniä, jotka jätettiin leikkaamatta. Sitten kun lehtikuuset alkoivat olla kookkaampia, niidenkin ympärille alkoi muodostua haluttua kasvillisuutta. Nyt, parikymmentä vuotta myöhemmin melkein koko alue alkaa olla kukkaketoa, ainoastaan nokkosreunalla on edelleen rehevämpää. Enää aluetta ei tarvitse ajella viikoittain ruohonleikkurilla, mikä helpottaa pihanhoitoa paljon. Lisäksi siellä viihtyvät perhoset ja muut hyönteiset.
    Meillä ei ole niin suurta tilaa kukkaniityille mutta olen yrittänyt tehdä edes pieniä ketolämpäreitä oman tontin laitamille. Jonain vuonna niillä kukkii enemmän päivänkakkaroita, toisena vuonna ketoneilikka on pääosassa. Tänä kesänä näyttäisi siltä, että kissankelloa on tulossa enemmän kuin ennen. Kasvilajiston vaihtelun seuraaminen onkin hyvin jännittävää. Olen miettinyt, mitä tehdä kedoille työntyvälle valkoapilalle; kannattaisiko niitä kitkeä pois, etteivät valtaa tilaa ketokasveilta vai mahtuvatko kaikki kasvamaan sulassa sovussa. Valkoapilaa kasvaa kuitenkin nurmikoilla ihan riittämiin, joten mieluummin suosisin kedoillani muita kasveja erityisesti silloin, jos apila voi tukahduttaa herkemmät alleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silloin kun olin vielä palstaviljelijä, leikkasin vuosikaudet kaikki käytävät keräävällä leikkurilla ja laitoin silpun kasvimaalleni katteeksi. Ihmettelin koko ajan, että miksi käytävät eivät lainkaan köyhdy. Tuntui, että sitä valtavammalla voimalla kasvoi, mitä enemmän leikkasin. Asiaa selittänee se, että alue oli vanhaa pellon pohjaa. Aikanaan on varmaankin laitettu yllin kyllin lannoitteita, kun väkilannoitteilla touhuttiin ja ravinnepankkia ei ihan helpolla saa maasta pois näemmä. Äsken laitoinkin juuri faceen kelan, kun viimevuotinen pieni peruna-sipuli -penkki on nyt täynnä luonnon kukkia. Paljon kauniimpi kuin yksikään tehty kukkapenkki.

      Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla