17.6.2024

Vinkki lierotyövoiman hyödyntämiseen

Tarvitaan vain täyteen kasvanut ruukku ja lierotMuistat ehkä, että meillä on sisällä viidakko, tai niin viherkasvejani kutsutaan. En kyllä ymmärrä, koska eikös viidakko ole ihan täynnä kasveja ja meille kyllä mahtuisi vielä vaikka kuinka paljon lisää. Kasvit ovat tosi isoissa ruukuissa, pääosin savisissa. Muutamia altakasteluruukkuja on erinäisistä syistä. Yksi syy on edesmennyt anoppini, jolla oli iso jukkapalmu isossa altakasteluruukussa. Anopin poismenosta on jo 7 vuotta, enkä ole kertaakaan vaihtanut multaa. Nyt jukkapalmu sai häädön tai oikeammin se muutti kompostiin. Häätö tuli kylmään aikaan, enkä viitsinyt tyhjentää ruukkua ulos. Siispä otin taas bestikset hommiin, eli kävin lähikaupassa ostamassa onkilieroja. Kumosin koko kipallisen lieroja ruukkuun ja peitin ruukun mustalla multasäkillä, sillä lierot rakastavat pimeää ja kosteaa.

Ruukussa oli jukkapalmun kaverina monta eri kasvia, revin ne kaikki pois. Laitan aina ruukkuihin useita eri kasveja, koska olen havainnut kukkien pitävän siitä. Mikroilmasto paranee, kosteus lisääntyy ja ne rehevöityvät.
Ruukun sai tämän jälkeen unohtaa sohvan taakse piiloon ja ottaa esille, kun kesäkukkasia oli aika istuttaa. Multa oli täysin muhentunutta ja mureaa, helppoa kesäkukkien istuttamiseen. Jukkapalmu jatkaa kohta kasvuaan, sehän ei kuole ei sitten millään. Lierot ovat syöneet kuolleet juuret ja nyt ruukussa on kesän ajan uudet kasvit pihaa kaunistamassa. Punainen on revonhäntä eli amarantti ja vihreät krassia, nyt en enää muista, että oliko se pensas- vai köynnöskrassia.

4 kommenttia:

 1. Minulla ei riittäisi kärsivällisyys tuon sortin kasvatukseen, mutta kiva kun sinulla riittää ja tuloksia tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse taas ajattelen, että en ehdi tekemään niin paljon, kun on monenmoista projektia aina yhtä aikaa meneillään. Kun laittaa lierot hommiin, voi ruukun unohtaa. Maa oli vielä siinä vaiheessa jäässä, kun laitoin lierot hommiin ja sitten pääsikin jo ulkohommiin. Kaikki mitä teen, perustuu aina helppouteen tai edullisuuteen.

   Poista
 2. Hyvä keksintö hyödyntää lieroja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alun perin lierot tulivat sisäkasveihini vahingossa, kun kukat olivat kesän ulkona. Sen jälkeen lierot ovat olleet töissä minulla kaikissa sisäkasveissa. Nyt tein tällaisen tehomuokkauksen vuosikausia käytössä olleeseen juuristoon. Toimi siinäkin hyvin.

   Poista

Mukava kun kävit blogissani, kerro mitä ajatuksia se herätti sinulla