27.6.2019

Järven muta halkeilee vielä vuosien päästä maan pinnalla


Mutakokeilun jäljet näkyvät vieläkin


Vuosia sitten mökkinaapuri ruoppasi rantaansa ja kävin hakemassa vähän saaviin sellaista harmaata ihanan pehmeää mutaa (ei ilmeisesti oikeasti mutaa vaan savesta). Vein sen palstalle ja levitin maan pinnalle. Ihan vain kokeillakseni, että miten se reagoi sään vaihteluihin  jne.

Nyt vielä vuosien jälkeen, olisikohan jotain 4 vuotta kulunut siitä nyt. Vieläkin kyseisessä kohdassa näkyy pinnalla sen vaikutus. Pinta on halkeillut, vaikka sinänsä ei ole ollut edes kuivuutta. Pitää vähän miettiä rauhassa syytä, sillä en tiedä sitä vielä. Jos tiedät syyn, niin kerrothan kommenteissa.


Alueelle on kylvettynä persianapilaa ja veriapilaa. Itäminen ei ole kovin vahvaa.



26.6.2019

Kyllä täältä jotain on tulossa oikeastikin

Röyhyt paljastivat ettei ole ihan tyhjäntoimittaja sisällä





Ja kyllä viinirypäleetkin alkavat pullistua pikkuhiljaa.





Pientä sadetta tuli ennustetun kaatosateen tilalle, mutta hyvä että edes jotain. Ehtii kaikki vesi imeytyä pikku hiljaa ja kasvit saavat pitkän ajan lehdilleen raikasta sadetta.


25.6.2019

Kun alkuun päästiin, niin antaa mennä vaan....

Eli nurmikon valtaus jatkuu taimien istutuksen vuoksi


Lasten puutarhoihin ostetaan aina joka vuosi joitain perennoja. Niin siis tänäkin vuonna, tosin kaupoilla oltiin normaalia aiemmin. Yleensä käydään vasta, kun taimet ovat poistomyynnissä, jolloin ostoskoriin mahtuu tosi paljon kaikkea kivaa.

No, nyt kun oltiin jostain syystä etuajassa, en voinut vastustaa kiusausta minäkään. Koriin pääsi vielä vesimelonin, talvikurpitsan ja kaksi kesäkurpitsan taimea. Kesäkurpitsaa olin kyllä aikonut muutenkin laittaa, mutta nuo kaksi ensiksi mainittua olivat ihan heräteostoksia.

Taimien kanssa olin siis taas samassa tilanteessa, kuin hetki sitten papujen kanssa. Ei ollut enää kasvimaata, johon niitä olisi voinut laittaa. Siispä nurmikon kimppuun. Taas poistui pari neliötä nurmikkoa....


Vesimeloni


 Kesäkurpitsa



Talvikurpitsa. Koskaan en ole onnistunut sen kasvatuksessa. Kerran tuli satoa, mutta yllätys-yöpakkanen pilasi sen.



Kesäkurpista, toinen.





23.6.2019

Papujen täydennyskylvö huonosti itäneiden paikalle

Papujen omavaraisuus on jotenkin iskostunut päähäni


Oli ihan melkein katastrofi, kun huomasin, että palstalla ei kertakaikkiaan pavut itäneet tänä vuonna. Ei, vaikka lajikkeita oli monia, eli ei ollut vain jonkin yhden pussin tai siemen erän ongelma. Joku muu oli vikana. Vettäkin tuli heti kylvämisen jälkeen vaikka kuinka paljon, eli kuivuus ei voinut vaivata. En ymmärrä, mikä meni pieleen.

Palstanaapurini ehdotti, että en muistanut ohjeistaa puolisoani. Hän nimittäin kylvi pavut tänä vuonna. En muistanut kertoa, että "pitää laittaa oikea puoli ylöspäin ja vielä sopivasti ilta-aurinkoon päin". No en muistanut en, ehkä ensi kerralla... tai sitten kylvän itse.

Papuja haluan, paljon! Siispä kävin tekemässä täydennyskylvön, keltaisia vahapapuja. Eivät ilmeisesti ehdi tuleentua, mutta poikani tykkää niistä sellaisia pötköinä. Onneksi. 


Papurivit ovat vasemmassa reunassa. Kuivuuden vuoksi laitoin ensin kylvöuriin märkää levää, johon sitten kylvin. Riviväleihin laitoin sitten lopuksi taas levää, estämään rikkaruohoja.

Saas nähr' kui euko käy! 


Kotipihassa maatalouskonemessujen anti Sampo-papu kukkii.




Walesin rautakautinen papu kukkii vähän erilaisin kuukkasin ja lehden muoto on hieman eri. Kuvassa ei oikein hyvin erotu, mutta kukat ovat suipommat ja kapeammat, samoin lehdet.



Walesin tulaisena tuotu Victorian -aikainen herne avaa piakkoin keltaiset kukkansa.






22.6.2019

Ensimmäiset kurkut herkulteltiin kasvihuoneesta


Kaksi 160 gramman kurkkua poimin illan päätteeksi


Ei valtaisia, mutta juuri sopivia maistiaisiksi.


Vasemmanpuoleinen kurkku syötiin.


Keskimmäisin kurkku syötiin.



20.6.2019

Maissin kehitys hyvin varhaista tänä vuonna


En ole  uskoa silmiäni


Mutta totta se on, sillä tallentuu myös kameraan. Maissin röyhyt tai siis ne latvaan tulevat jutut (ei se, johon sato tulee) alkavat näkyä jo nyt. Onkohan siitä jotain haittaa sadon kannalta? Tänä vuonna kompostimultaa ei ole ollut mielestäni riittävästi joka paikkaan ja laitoin kotipihassa vähän luomulannoite Arvoa maisseille. Heittelin vähän huolimattomasti ja ajattelemattomasti ja nyt ne ovat sateen jäljiltä rumina jälkinä maissilla. 







19.6.2019

Parsakaalin ensimaistiaiset ja hyvä marjasato tulossa


Ei ainakaan marjat lopu ensi talvena, kai


Mustaherukka



Marjasinikuusama






Omena


Päärynä




Tei-vadelman pitkuliainen muoto alkaa jo erottua.




Vadelmien raakileet ovat ajankohtaan nähden mielestäni aika isoja jo. Näyttäisi tulevan hyvä vadelmavuosi.










Mustikat ovat myös jo ihan mukavan kokoisina raakileina.

'




Valoverhotunnelissa kasvaneet parsakaalit ovat jo antamassa ensimmäisiä maistiaisia.




Tästä maistoin jo raakana, tosi herkkua. Kohta tiedän, miten hyvää se on hieman kypsennettynä voisulan kanssa tarjoiltuna. Nam....




18.6.2019

Tomaatti kukkii ihan hurjana


Odotan valtavasti tämän vuoden tomaattisatoa


Olen muistanut täristää taimia hyvän puutarhaystäväni Helenan neuvomana. Sen saa tehtyä helposti tukikepin avulla, sitä kun vähän tärisyttelee, värisee koko taimi pienillä liikkeillä. Toivottavasti tehoaa. Helenalla ainakin on tomaattisato aina niin valtavaa, että mekin olemme lasten kanssa saaneet nauttia niistä. Voi kun onnistuisi edes puoliksi niin hyvin kuin hänellä.








17.6.2019

Latva-artisokka ensi kertaa viljelyksessä

enkä tiedä yhtään, miltä sen kuuluisi milloinkin näyttää


Talvella käytimme säilykkeenä ostettua latva-artisokkaa pizzan päällä ja ihastuimme sen makuun. Aiemmin en olisi osannut sanoa siitä juuta tai jaata, jos joku olisi kysynyt. Tämä kesä tuntuu olevan kokeilujen aikaa monella tapaa. Aiemmin kerroinkin jo lakritsiyrttikokeilusta.

Oletko sinä kasvattanut latva-artisokkaa? Onko tämä oikean näköistä kasvua?

Katteena näkyy takana poistovillaa lampurilta ja latva-artisokalla on ruohosilppua, jota pitäisi jo pian lisätä. Nopeasti näkyy hupenevan kostella hellesäällä.







16.6.2019

Kaalikoi-vihulainen on päässyt ovenraosta kausariin


Valoverhosuojaus otettava käyttöön siis kausarissakin


tästä eteenpäin. Jos ikinäkään enää kasvatan kaalikasveja (tuntuvat olevan aika ötökkämagneetti), varustaudun valoverhoilla ihan varmasti, myös kausarissa. Eihän tästä mitään tule, jos ei voi muka ovea avata ja käydä kastelemassa tai keräämässä satoa ilman, että on mokomat lurjukset heti kytiksellä ovensuussa. Keksinpä vielä, että ompelen tarranauhan, siis sellaisen kuin on tarralenkkareissa sulkijaksi sivuihin ja alareunaan oviverhoon, niin ei pääse tuuli heiluttelemaan auki mistään yhtään. Ja pari pientä reikää pitää ehdottomasti tukkia, mitkä jäi talvivaurioista tilkitsemättä vielä. En ymmärtänyt, että ne pitää ihan kaikki ja joka ikinen laittaa umpeen.

Sormet tahmassa kääntelin ja tutkiskelin ja litistin kaikki ovelukset, jotka pyrkivät piiloutumaan ja suojautumaan jonkun olemattoman harsotöhnän sisään. Luulevat varmaan, etten ilkeäisi pistää sormiani sinne ja katkaista niskoja. Hahaa, ilkesin sittenkin. 






15.6.2019

Herneiden palkojen muodostusta kiva seurata

nyt kun tietää odottaa 3 viikon kuluttua satoa


kukinnan loppumisesta. En ole koskaan aiemmin kiinnittänyt herneiden kehitykseen paljoakaan huomiota. Yleensä on aina jotain muuta tekemistä samoihin aikoihin. Nyt nämä varhaisherneet ovat seurantaa ajatellen hyvässä paikassa. Joka päivä tulee kuljettua niiden ohi monta kertaa.

Katteeena näkyy takana maisseilla poistovillaa lampurilta ja samaa on herneilläkin.






14.6.2019

Kasvihuonekurkut alkavat muotoutua jo nyt

Mikkelinreissun tuliaisina tuli myös kasvihuonekurkut


jotka ovat kasvaneet hurjaa vauhtia, ei niinkään pituutta, vaan kehitystä eli siis kai kuuluu sanoa, että ovat kehittyneet.

Pienen pienet kurkut alkavat jo näkyä. Jos maku on yhtiä herkullinen kuin viime vuonna, ei ole vähäisintäkään riskiä sadon haaskaantumisesta.








13.6.2019

Onneksi lapsilla on omat puutarhansa


ja siellä omat pienet mansikkamaat


Harson alla suojassa kasvaneina ovat hyvän kokoisia ja raakileitakin on jo muodostunut.




Ehkä saan ostaa yhden mansikan maistiksi. Hinta on taatusti kova! Aikoinaan sain ostaa retiisejä 50 sentillä kappale.....

12.6.2019

Kuka ilkimys popsii pavun lehtiä? Tunnistatko?

Pitänee käydä laittamassa harso päälle



Pavuista ei ollut itänyt kuin kaksi vasta ja molemmissa taimissa oli samanlaista viotusta. Tunnistatko syöntijäljistä syyllisen?





11.6.2019

Sipulien kasvu on alkanut paremmin kuin viime vuonna


Onkohan odotettavissa hyvä sato?


Viime vuonna sato oli suuri ja laadukas. Talven aikana ei tullut juurikaan varastotappioita. Näyttää aika lupaavalta, että tänä vuonna saadaan määrällisesti yhtä hyvä sato.

Nyt voi käydä laittamassa merileväkatteet paikoilleen. Sadetta tuli runsain mitoin ukkoskuuron jälkeen, eli hetki on mitä oivallisin maan peittämiselle juuri nyt.






10.6.2019

Raparperit mukavan kokoisia vähällä hoitamisella

Raparperit ovat helppo ja nopeakasvuinen tuuliseinä


Kasvu on joka vuosi niin valtavaa, että mitenkään en pysty käyttämään satoa. Toisaalta, tarkoituksena on ollutkin alusta asti kasvattaa raparperit suojaamaan maata rikkaruohoilta ja katkaisemaan aavalta pellolta tulevaa tuulta. Kauniitakin ne mielestäni ovat, ainakin tällaisessa kukkaloistossa. Juurillaan niillä on olkikatetta ja sadonkorjuussa varsista poistetut lehdet.


Mittatikkupoika 140 cm


9.6.2019

Valoverhotunnelissa parsakaalit voivat mainiosti

Eivät ole iskeneet ötökät


ja kasvu on myös voimallista. Kuumuus ei nouse tunnelissa liian korkeaksi ja sade menee läpi (jos sellaista sattuu tulemaan). Vasemmassa reunassa näkyy valkosipuleita, jotka myös ovat tykänneet verhon tuomasta suojasta varsin paljon.




Verhotunneleita aion ommella kyllä ehdottomasti lisää, heti kun näitä pienisilmäisiä verhoja löytyy. Marjasinikuusamalle olen ompelemassa isommalla reiällä olevasta verhosta lintusuojaa, menevät kypsenevät marjat muuten siivekkäille ystäville.


7.6.2019

Ranskanrakuuna sinnittelee, hitaasti mutta varmasti

Ranskanrakuunan tarina on hauska




Olin lukenut monesta eri paikasta, että ranskanrakuuna on huomattavasti hienostuneempi ja parempi kuin venäläinen rakuuna. Kuitenkaan minulla ei ollut silti mitään käsitystä, että miltä se maistuisi.

Ongelmana vain on, että ranskanrakuunaa ei voi lisätä siemenestä, vaan ainoastaan kasvullisesti. Olin asiani kanssa melko myöhään liikenteessä vuosia vuosia sitten, juhannusalusviikoilla. Soittelin ja kyselin monesta paikasta, mutta mistään ei silloin tuntunut taimea löytyvän. Vihdoin nappasi ja löytyi luomupuutarha, jonka nimeä en valitettavasti enää edes muista. Jos satut olemaan juuri se puutarha, niin ilmianna itsesi kommenttikentässä. Heillä oli vielä pari taimea, mutta seuraava ongelma oli, että heiltä oli pitkä matka Poriin, eivätkä toimittaneet taimia postitse. Kaikeksi onneksi heidän matkansa suuntasi juhannuksena Merikarvialle, eli Porin pohjoispuolelle ja ajoivat Porin läpi. Niinpä sovimme taimitreffit paikalliselle huoltoasemalle, juhannusaattona 21:00. Tunsin itseni tosi viherpiipertäjäksi odottaessani juhannuksena autiolla huoltoasemalla yhtä pientä ranskanrakuunan taimea. Olin myös hyvin iloinen, että puutarhuri oli näin luova ongelmanratkaisussa ja kaupanteko eteni.

Puutarhuri saapui ajallaan ja taimi vaihtoi omistajaa. Monta vuotta sain sen talvehditettua ja se kasvoi kesän aikana aina todella isoksi. Yksi talvi oli kuitenkin vaikea ja taimi kuoli. Onneksi oli siihen mennessä jakanut siitä pistokkaita eteenpäin monille. Viime vuonna kyselin kasvin perään ja sainkin uuden alun itselleni. Nyt taimi on vielä hento ja pieni, mutta eiköhän siitäkin tule iso vielä. Nyt on ainakin paremmat kasvuolosuhteet sen kasvupaikassa. Talvella paikka  on suojaisempi ja maapohja läpäisevä multava. Tämä penkki odottaa vielä katetta. Helteiden vuoksi en voi leikata uudelleen vielä nurmikkoa, jotta se ei pala karrelle.

Uutuuskokeilu lakritsiyrtti makoisaa naposteltavaa

Mikkelin -reissulta puutarhatuliaisena


tuomani lakritsiyrtti on lähtenyt hyvin kasvuun, vaikka olikin vähän nukkavieru ostettaessa. Parhaat yksilöt oli jo ostettu ja muutama ruukku oli enää jäljellä. Maku on aniksen ja lakritsin yhdistelmä. Iltakierroksella on "ihan pakko" ottaa aina maistit. Kuvassa yrtissä näkyvät valkoiset pisteet ovat pienenpieniä kukkia.

Vierellä kasvava minttu on istutettu isoon muoviruukkuun, jotta ei pääse leviämään penkissä hallitsemattomasti


Vasemmalla lakritsiyrtti ja oikealla minttu.





6.6.2019

Papupäivitystä: loput taimet pelastettu kausarista avomaalle

28 asteen helle ja kausarin täydeltä papuja


on yhdistelmä, josta pitää päästä nopeasti eroon. Kasvu oli niin hurjaa, että kasvatuslaatikot eivät enää riittäneet mitenkään juuristolle ja maanpäällisille osille.

Kuten jo kerroinkin, muuttunut suunnitelma palstalla uhkasi romuttaa haaveet papusadosta. Papujen kasvatusala meni ajattelemattomuuttani (=kylvöinnostuksissani) perunalle ja uuden alueen jyrsintään ei ollut aikaa... eikä se olisi edes soveltunut ensimmäisenä vuotena pavuille. Hätä keinot keksii, sanotaan ja niin tälläkin kertaa. Kotipihan nurmi sai luvan väistyä arvokkaille pavuntaimille. Ei olisi tullut kuuloonkaan, että Walesta tuoduista pavun- ja herneensiemenistä, Maatalouskonemessuilta saaduista Sampo-pavuista ja 20 pensaspavun taimea olisi mennyt suoraan kompostiin esikasvatuksesta. Papujen osalta pitäisi omavaraisuus olla täydellinen ensi talvena. Palstalla on nimittäin vielä lisää papua ja hernettä.



Pavut ovat nyt valvovan silmän alla kotipihassa, ehkä lopulta parempi niin, jotta puput tai muut eläimet eivät pääse yllättämään. En käy palstalla joka päivä tarkistelemassa kasvustoja.

Taimia olisi pitänyt karaista aurinkoon vähän kauemmin, joten varoiksi suojasin ne verkoilla nyt aluksi. En tiedä toimiiko... mutta yritän kuitenkin. Ihan karmean ruman näköinen kokonaisuus on tällä hetkellä, mutta onneksi tilanne on vain väliaikainen....

Yllättävää oli, miten märkää nurmikko oli helteistä huolimatta. Meillä on Porissa vahva vanhan merenpohjan savipatja maan syvyyksissä, joten vesi jää sen yläpuolelle. Tontin maa on multavaa, vedenpidätysominaisuudet ovat ihan hyvät ja rakennekin on kunnossa. Teimme vain ihan kevyen muokkauksen, lähinnä rikoimme pintamaata, jotta taimet sai istutettua. Nyt yritän haalia katetta väleihin, jotta kosteus ei kaikkoa muokatusta maasta.





5.6.2019

Miten kauan herneen kukan kehittyminen paloksi kestää?

En ole aiemmin miettinyt, mutta nyt kiinnostaa



sillä ensimmäiset herneet kukkivat jo nyt. Penkissä katteena uusi katekokeilu poistovilla lampurilta.